CCI: BIH rekorder u sporosti približavanja EU

Preporučujemo

Političke stranke u Bosni i Hercegovini, one koje djeluju kao vlast ili kao opozicija, iskazuju deklarativnu opredjeljenost za pristupanje Bosne i Hercegovine Evropskoj uniji (EU), kao i dominantna većina stanovništva, rezultat je istraživanja Centara civilnih inicijativa.

IZ CCI-ja navode kako sve političke stranke i drugi relevantni politički akteri nisu poduzeli bitne akcije koje bi BiH približile EU .

– Zvanični predpristupni koraci BiH ka EU traju daleko duže u odnosu na sve zemlje koje su postale punopravne članice EU u posljednjih 20 godina, kao i u odnosu na zemlje regije koje imaju taj cilj, – kažu iz CCI-ja.

U svome saopćenju podsjećaju da je službeni početak pregovora o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) između EU i BIH započeo je u novembru 2005., a isti je potpisan u junu 2008. godine. Potpisivanjem Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, Bosna i Hercegovina je stupila u prvi ugovorni odnos s Evropskom unijom. Da bi stupio na snagu, SSP je morao biti ratificiran u parlamentima svih država članica EU i u Evropskom parlamentu, za šta je trebalo nevjerovatnih 8 godina, jer se od BiH tražilo ispunjavanje brojnih preduslova za ratifikaciju. Tromost pri ispunjavanju tih preduslova doveo nas je da SSP stupi na snagu tek u junu 2015.

Najnovije

FBI uhapsio pripadnicu jedinice Zulfikar, optužena da je tokom rata u BiH mučila Srbe

Državljanka SAD-a iz Bosne i Hercegovine uhapšena je jučer u Morgantownu u Zapadnoj Virginiji pod optužbom da je lagala...