Čengić: Vrijeme je za besplatne udžbenike svima

Preporučujemo

U Kantonu Sarajevo je u toku utvrđivanje Nacrta teksta Zakona o udžbenicima, a Socijaldemokratska partija BiH će zahtijevati da se ovim Zakonom definiše da udžbenici za osnovnu školu budu besplatni od naredne školske godine. Poručujumo da obrazovanje nije roba i da svako dijete mora imati jednake šanse za učenje, razvoj i napredak, bez obzira na njegovo imovinsko stanje.

„Vrijeme je za besplatne udžbenike za svu djecu u osnovnim školama i tražimo da to bude dio novog Zakona o udžbenicima. Porodice sa dvoje djece u školi daju i po 300 KM godišnje za udžbenike, a to je neizdrživ udarac na kućni budžet u zemlji u kojoj pola miliona građana živi na ivici siromaštva. Ovo je jedna od naših politika iz Plana 10 i planiramo je provesti u cijeloj BiH nakon izbora. Pozdravljamo napore Vlade Kantona Sarajevo za donošenje ovog Zakona, ali smatramo da je isti potrebno poboljšati u mnogo aspekata i njime osigurati pravo na besplatne udžbenike” istaknuo je generalni sekretar SDP-a Irfan Čengić.

- -

Za vrijeme dok je resorni ministar obrazovanja FBiH bio Damir Mašić uvedeni su besplatni udžbenici za sve prvačiće, a nakon toga za socijalno ugroženu djecu, ali je federalna SDA-HDZ Vlada na čelu sa Fadilom Novalićem ukinula taj program 2016. godine. Socijaldemokrate ovaj potez ne čudi jer je kompletna vladavina desničara obilježena socijalnom neosjetljivošću i potezima koji idu u korist samo vlasnicima sumnjivog kapitala.

“Potrebna izdvajanja za kupovinu udžbenika svim učenicima ne bi iznosila više od pet miliona KM. To je najskuplji mogući scenarij, što znači da bi vjerovatno bili jeftiniji, a isti set udžbenika bi se koristio najmanje četiri godine. Udžbenici bi se dodjeljivali kroz školske biblioteke na principu solidarnosti među učenicima različitih generacija. U projekat finansiranja bi se, u slučaju potrebe, mogle uključiti i lokalne zajednice. Ako SDA-ova Vlada u Kantonu Sarajevo to ne zna uraditi, neka odgode primjenu pomenute odredbe, jer će ljevica, ukoliko dobije podršku građana na oktobarskim izborima, sigurno znati kako osigurati besplatne udžbenike svima”, dodao je Čengić.

(Index.ba)

Najnovije

Poznato kada će Barbarez biti predstavljen kao novi selektor

Fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine dobija novog selektora, a mjesto šefa stručnog štaba nacionalnog tima preuzet će legendarni Sergej...