Centar za mir: Oručević uručio nagradu “Mostar Peace Connection” predsjedniku Tribunala Agiusu

Preporučujemo

U organizaciji Centra za mir i multietničku saradnju, a u povodu 14. godišnjice obnove Starog mosta u Mostaru upriličena je tradicionalna manifestacija “Mostar ne zaboravlja prijatelje”.

U okviru manifestacije dodijeljene su i prestižne međunarodne nagrade “Mostar Peace Connection”, a među dobitnicima su bili i posthumno prvi predsjednik Međunarodnog tribunala za ratne zločine u Hagu Antonio Cassese te posljednji predsjednik Haškog tribunala Carmel Agius.

- -

U pismu zahvale porodica Cassese je Centru za mir i direktoru Safetu Oručeviću napisala kako su  počastvovani i duboko zahvalni zbog priznanja Antoniovom sjećanju.

– Važno je da se njegovo životno djelo, njegova vjera u pravosuđe i međunarodno pravo, kao i njegov rad na uspostavi MKSJ (koji je definiran kao revolucionarni) pamti i održava na životu. Vi tomu doprinosite dodijeljujući mu vašu prestižnu nagradu. Posebno me dirnulo spominjanje sudjelovanja žrtava u dodjeli nagrade mom suprugu, budući da je uvijek smatrao ljudski aspekt međunarodnog prava kao temeljni, naveli su iz Casseseove porodice u pismu.

Carmel Agius je u svom obraćanju poručio kako se ovom nagradom ponosni svi one koji su se zalagali da Haški tribunal zaživi.

– Tokom svih godina rada Tribunala, neke vlade, političari, neki narodi nisu baš prijateljski gledali na Tribunal i u određenim periodima, uz nekoliko rijetkih izuzetaka, gotovo da nije bilo saradnje sa Tribunalom. Godinama je Tribunal bio žrtva negativnih medijskih kampanja koje su bile motivisane isključivo političkim i nacionalističkim razlozima. Oni koji su počinili zločine i oni koji su počiniocima zločina pružali podršku ne vole pravdu. Ono što su ti ljudi željeli izbjeći je to da budu uhvaćeni, kažnjeni i da im bude oduzeta sva moć, poručio je Agius.

- -

 Dodao je kako se danas odaje priznanje Haškom tribunalu za doprinos miru i pravdi, te uputio posebnu poruku direktoru Centra za mir Safetu Oručeviću:

– Nije lako boriti se za pravdu. Za to je potrebna, prije svega, vjera u pravdu, otvorenost, liderstvo i velika posvećenost. Danas, dajući nagradu Haškom tribunalu, Vi gospodine direktore pokazujete ne samo da vjerujete u pravdu i u napore Tribunala, nego šaljete poruku drugima, koji još nisu vidjeli svjetlost, da je moguće postići pravdu. Put do mira je put pravde. Vi nosite baklju, osvjetljavate taj put i ja vam se na tome zahvaljujem.

(Index.ba)

Najnovije

Napad na Trumpa je prvi pokušaj ubistva američkog predsjednika otkako je Reagan upucan 1981.

Napad, koji je izvršio napadač kojeg su službenici za provođenje zakona ubili, bio je prvi pokušaj atentata na američkog...