Centralna banka BiH o Hastahani: Ovo podsjeća na politički obračun u kojem mi trpimo štetu

preporučujemo

Centralna banka BiH je savjesni i zakoniti vlasnik parcele u Kranjčevićevoj ulici, podcrtali sui z ove državne institucije, nakon što je u javnosti opet aktuelizirano pitanje budućeg izgleda parka Hastahana.

Osrnuvši se na aktuelni Izvještaje ad hoc Komisije na temu Regulacionog plana Gradski Centar “Marijin dvor”, naglašavaju da je Centralna banka BiH na savjestan i zakonit način, stekla pravo vlasništva nad predmetnom parcelom, na kojoj namjerava graditi zgradu Glavne jedinice Sarajevo. 

Nemamo veze s bilo kakvim nepravilnostima

“Uz puno uvažavanje struke, ukazujemo na to da niti jedan Izvještaj bilo kakvog tijela, komisije i sl. ne može promijeniti tu činjenicu i ovakvim medijskim istupima i plasiranjem nepotpunih informacija, nastavlja se kontinuirani i svjesni pokušaj politiziranja cijelog slučaja i narušavanja reputacije CB BiH. Odlučno odbacujemo nastojanje da se Centralna banka BiH dovodi u vezu s bilo kakvim nepravilnostima”, navode iz Banke.

Govoreći dalje o izvještaju Komisije o utvrđenom stanju u vezi sa Regulacionim planom Gradski Centar “Marijin dvor”, cijene izuzetno neprofesionalnom činjenicu da se Centralnoj banci predmetni Izvještaj nije dostavio blagovremeno, uz mogućnost da se na isti očitujemo.

“Navedeno je učinjeno tek po eksplicitnom zahtjevu Centralne banke, dan prije planiranog održavanja sjednice.

Kako dodaju, zanemaruje se činjenice da su za kupovinu predmetne parcele do sada već platili blizu 5,5 mil maraka i uknjižili pravo vlasništva, a da već šest mjeseci trpe značajnu štetu zbog ignosrisanja od strane Općine Centar.

Parcela nije u zoni nacionalnog spomenika

“Takođe uz Izvještaj nije predloženo niti jedno očitovanje Centralne banke koje je do sada dostavljeno Općini Centar u vezi s predmetnom materijom. Podsjećamo da su sve aktivnosti koje su u postupku kupovine parcele poduzete od strane Centralne banke učinjene u potpunosti u skladu s važećim propisima, javno i transparentno”, navode iz Centralne banke BiH.

Dodaju da parcela koja je vlasništvo Centralne banke Bosne i Hercegovine, nije u zoni nacionalnog spomenika, nego u tzv. “zaštitnom pojasu” za koji ne postoji propisana apsolutna zabrana gradnje.

“Izuzetno je zabrinjavajući i nekorektan odnos općinskih vlasti prema zahtjevima Centralne banke. Općina Centar kontinuirano odlaže rješavanje istih, kršeći tako zakonske rokove za postupanje, zbog čega smo bili primorani uputiti i žalbe nadležnim institucijama, čije rješavanje očekujemo u narednom periodu. Nažalost, trenutna situacija najviše podsjeća na politički obračun prethodne i trenutne administracije, u kojem najviše štete trpi Centralna banka”, navode iz Banke.

Kako zaključuju, izvještaj je trenutno predmet detaljne analize naših pravnih zastupnika i na isti ćemo se u narednom periodu očitovati, u dijelu koji na bilo koji način utiče na prava Centralne banke, te će po okončanju navedenih aktivnosti donijeti određene odluke u vezi s daljim postupanjem. Međutim, podcrtavaju, jedno je sigurno – u zaštiti prava i interesa Centralne banke Bosne i Hercegovine će istrajati.

Najnovije

Šta se dešava u FSBiH: Još uvijek nisu objavljena imena sudija za meč Borac – Tuzla City

Zaostala utakmica 3. kola Premijer lige Bosne i Hercegovine u fudbalu između Borca i Tuzla Cityja zakazana je sutra...