- Advertisement -

Ćerimagić: Povratak u institucije BiH nije dovoljan za odustajanje od sankcija

Preporučujemo

Adi Ćerimagić, politički analitičar iz Brisela je za N1 govorio o trenutnoj političkoj, prije svega, krizi u Bosni i Hercegovini naglašavajući da se ni povratak u institucije BiH političara iz entiteta Republika Srpska ne bi trebao posmatrati kao dovoljan razlog za odustajanje od sankcija.

Govoreći o sankcijama, Ćerimagić je istakao da se Njemačka po tom pitanju odlučila ići u dva pravca.

Jedan je da radi na tome da se članice EU dogovore oko zajedničkih sankcija prema pojedinicima u vladajućoj koaliciji u Banjaluci. Od sredine novembra kada su javno izašli s tim ciljem do danas uspjeli su barem nekoliko zemalja animirati da podrže takav put. Međutim, još u samoj EU potrebne većine nema kada su u pitanju sankcije. Njemačka vlada je pokrenula procedure u vezi sa analizom koje bi to bilateralne sankcije mogla donijeti za pojedince navedene koalicije, ali koje u isto vrijeme neće pogoditi građane Republike Srpske, ali i BiH. I očigledno da se potraga za takvim vidom sankcionisanja pokazala težim nego su očekivali čim ih ne vidimo  rekao je Ćerimagić.

Smatra da za Veliku Britaniju, Evropsku uniju i SAD povratak Milorada Dodika u državne institucije ne bi smio biti dovoljan razlog da se odustane od daljih sankcija.

Prije svega zato što vladajuća koalicija iz Banjaluke bila u institucijama BiH. Mi smo imali šest ili sedam sjednica Predsjedništva BiH, određene odluke na Vijeću ministara o privremenom finansiranju do nekih drugih. Tako da sam tzv. povratak u institucije da bi se tamo sjedilo i glasalo protiv svega jer je to i sam Aleksandar Vučić, predsjednik Srbije rekao da on ne traži da se glasa za i učestvuje pozitivno i dobrom namjerom već da se samo sjedi u institucijama. To onda ne bi značilo ništa. Problem za Veliku Britaniju, Njemačku Evropsku uniju i SAD je najavljeni plan vladajuće koalicije o urušavanju institucija i ustavnog okvira BiH. Problem su dva zakona koja su usvojena i objavljena u Službenom glasniku RS. Jedan je o de facto poništavanju nametnutih amandmana bivšeg visokog predstavnika Valentina Inzka, a drugi je o agenciji za medicinske lijekove RS koji je objavljen krajem decembra i stupa u junu ove godine. Tako da bi od Dodika i vladajuće koalicije sve ove zemlje morale tražiti da se ovi koraci ne samo zaustave već i ponište – pojasnio je Ćerimagić.

- Advertisement -
- Advertisement -

Najnovije

Efendić: Članove Predsjedništva BiH ne biraju Hrvati, Bošnjaci ili Srbi, nego građani BiH

Predsjednik Stranke za BiH Semir Efendić oglasio se na svom Facebook profilu povodom rasprava o izbornom sistemu u BiH...