Čestitka Turističke zajednice: Ako ste za Božić u Sarajevu, osjećat ćete kao u svom domu!

Preporučujemo

Vjernici širom svijeta 25. decembra slave Božić – rođenje Isusa Krista, pa tako i katolici širom Bosne i Hercegovine. Tradicija slavljenja Božića pisana je s radošću, koja dolazi iz srca. Kad radost krene, pjevaju se u predivne božićne pjesme, jedna ljepša od druge, a svaka od njih svjedoči daje u svakom blagdanskom božićnom običaju ugrađena duhovna dimenzija.

Božić je toliko zaživio u našem društvu da ga slave i oni koji ne poznaju njegovo teološko i vjerničko značenje, pa ako u periodu božićnih praznika boravite u Sarajevu, jedno je sigurno – osjećat ćete se kao u svom domu.

- -

Nakon što obave posljednje pripreme, skuhaju jela i slastice, očiste kuću, te ukrase jelku, vjernici se spremaju za ponoćku. Sarajlije tradicionalno odlaze u Katedralu Srca Isusova na misu ponoćku koja obilježava dolazak ovog praznika, a nerijetko se na ovoj misi katolicima pridruže i građani drugih vjeroispovijesti. Tako ćete se još jednom uvjeriti u zajedništvo i multikulturalnost glavnog grada BiH!

Ponoćka se obilježava i u drugim crkvama širom grada. Odlučite li se za ponoćku u crkvi sv. Ante Padovanskog na Bistriku moći ćete uživati u pjevanoj liturgiji, božićnim jaslicama i pučkim božićnim pjesmama. Ova crkva je iznutra i izvana lijepo oblikovana, puna mira i sabranosti, tiha, mistična.

Sarajlije Božić provode u krugu porodice i prijatelja, a neki se odluče za slavlje i u sarajevskim restoranima koji uglavnom rade za božićne praznike. Grad tokom praznika obiluje različitim sadržajima,  te između ostalog, na Holiday Marketu možete uživati uz Jazzy Christmas with Marija Šestić Jazz Guerilla.

Gdje god da se nalazite ovog Božića, želimo vam da ovaj blagdan provedete u miru i radosti, oduševljeni i otvorena srca!

- -

Turistička zajednica Kantona Sarajevo!

Najnovije

Ukrajinci gube sve više zapadnih tenkova, a nedostatak artiljerije ih tjera da se bore iz blizine

Boreći se za zaustavljanje ruskog napredovanja zapadno od ruševina Avdivke u istočnoj Ukrajini, 47. mehanizirana brigada ukrajinske vojske izgubila...