ČESTITKA ZA NOVU GODINU Erdogan: Turska brani pravdu i prava Jerusalema, Sarajeva, Krima…

Preporučujemo

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan čestitao je Novu godinu narodu Turske i ostatku čovječanstva te poručio kako je u proteklom periodu Turska okončala eru pučeva i kriza, javlja Anadolu Agency (AA).

-Uvođenjem i implementacijom predsjedničkog sistema upravljanja Turska je iza sebe ostavila ere kriza i pučeva. Započeli smo novu eru efikasnog jačanja naše demokracije, ekonomije i državnih institucija – poručio je Erdogan.

- -

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan u novogodišnjoj poruci je naveo kako Turska stoji na strani mira, tolerancije i izgradnji stabilnosti i pravde u svijetu.

-U tom kontekstu Turska brani pravdu i prava Jerusalema, Damaska, Bagdada, Kaira, Tripolija, Sarajeva, Krima – poručio je Erdogan.

On je također naveo kako je Turska u godini na izmaku ostvarila velike uspjehe, a naveo je primjer otvaranja Aerodroma Istanbul koji se svrstava u najprestižnije objekte te vrste u svijetu.

Ukazujući na krize u regiji u kojoj se Turska nalazi, a u prvom redu ratove i terorističke prijetnje, Erdogan je kazao da je Turska svjesna da bez rješavanja kriza u regiji ne može osigurati ni svijetlu vlastitu budućnost.

- -

-Turska je od početka rata u Siriji pokazala dosljedan i moralan stav i uvijek bila tu da pomogne ugroženim ljudima. Naši preci i civilizacija nas uče da jačamo svoje jedinstvo i bratstvo – poručio je Erdogan.

Ističući kako Turska nema pretenzija na teritorij bilo koje države, Erdogan je naveo kako Turska samo želi da se riješe krize u regiji i uspostavi red i prosperitet.

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan poslao je, također, novogodišnje čestitke i poruke liderima SAD-a, Rusije, Kine, Indije, Velike Britanije, Francuske i čelnicima drugih zemalja. Erdogan je u poruci američkog kolegu Donalda Trumpa oslovio cijenjenim prijateljem i naveo kako je protekla godina protekla u zajedničkim naporima da se prevaziđu izazovi tursko-američkih odnosa i da se oni podignu na nivo koji zaslužuju.

-Uvjeren sam da ćemo uzajamnim poštovanjem i radom podići naše strateško savezništvo na viši nivo i osigurati sjajnu budućnost naše saradnje. Želim naglasiti da sam potpuno uvjeren da će tursko-američka saradnja doprinijeti izgradnji globalnog mira i stabilnosti – poručio je Erdogan.

Turski predsjednik je Novu godinu čestitao i ruskom kolegi Vladimiru Putinu, a u poruci je naveo krucijalnu važnost nastavka trenda intenziviranja tursko-ruskih odnosa i saradnje na bilateralnom, regionalnom i globalnom planu.

Erdogan je i u poruci britanskoj premijerki Theresi May naveo kako je protekla godina obilježena značajnim intenziviranjem bilateralnih odnosa i izrazio nadu da će taj trend biti nastavljen i naredne godine.

Sličnu poruku i nadu u zajednički rad na izgradnji boljeg i pravednijeg svijeta Erdogan je uputio i francuskom kolegi Emmanuelu Macronu te premijeru Indije Narendri Modiju.

U poruci kineskom kolegi Xi Jinpingu Erdogan je naveo kako je zadovoljan intenziviranjem odnosa između Ankare i Pekinga na svim poljima.

-U kontekstu nastavka jačanja naše saradnje i pravljenja novih iskoraka u tom pravcu, uvaženi predsjedničke i cijenjeni prijatelju Xi, bio bih izuzetno počašćen da vas u narednoj godini ugostim u Turskoj – poručio je Erdogan.

Najnovije

Nizozemska obavještajna služba vidi ratove u Gazi i Ukrajini i uništavanje Kur’ana kao okidač za terorističke prijetnje

Nizozemska nacionalna obavještajna agencija saopštila je u utorak da su prijetnje usmjerene na Nizozemsku sve više povezane sa svjetskim...