Christian Schmidt stigao u Parlament FBiH, s rukovodstvom Doma naroda razgovara o formiranju vlasti

Preporučujemo

Visoki predstavnik Christian Schmidt bi je stigao u Parlament FBiH gdje se sastaje sa rukovodstvom Doma naroda te institucije.

Dom naroda FBiH je ključni za formiranje vlasti u tom entitetu, a i rješenja koja planira Christian Schmidt su u velikoj mjeri vezana za ovaj dom, odnosno klubove naroda.

Zbog toga se visoki predstavnik sastao sa predsjedavajućim Doma naroda Parlamenta FBiH Tomislavom Martinovićem (HDZ) te potpredsjedavajućima Izenom Hajdarevićem (NIP) i Slađanom Ilićem (SDP).

Njihov sastanak nije bio unaprijed najavljen niti su mediji obaviješteni o istom. Počeo je u 14 sati. Zvanično se ne zna razlog sastanka, no sudeći prema trenutnoj političkoj situaciji, jasno je da će biti riječi o formiranju vlasti u Federaciji BiH.

Odluka Christiana Schmidta je postizborne koalicione partnere (HDZ i stranke Osmorke) dovela do nemogućnosti formiranja federalne vlasti bez SDA kako su planirali zbog toga što su ojačani klubovi Doma naroda.

S obzirom na to da se i dalje ne želi pregovarati sa tom strankom (SDA), a neizbježna je – blokada formiranja nove vlasti je vrlo izvjesna. Upravo to bi trebao riješiti Schmidt.

NES i SBiH su već istaknuli da neće podržati kratkoročna rješenja, SDP-ov prijedlog je da se dugoročno uvede princip prema kojem bi članovi rukovodstva FBiH mogli povući veto koji bi se zatim branio u klubovima Doma naroda.

Najnovije

Napeto na sjeveru Kosova, kao jedno od rešenja pominju se i novi izbori

Kako javljaju reporteri N1, u Zvečanu i u Leposaviću je od jutros primjetno pojačano prisustvo snaga KFOR. Snage KFOR...