- Advertisement -

Cijene goriva dramatično rastu: Litar benzina u BiH i do 2,51 KM

Preporučujemo

Gorivo u regionu jučer je značajno poskupjelo, čime se nastavlja trend drastičnog rasta cijena ovog energenta. U Hrvatskoj je tako od jučer gorivo najskuplje u historiji. Gorivo je skuplje i u Srbiji i Crnoj Gori. Prema dostupnim podacima, cijene u Bosni i Hercegovini su najniže u regiji. Novi val poskupljenja, ipak je zakačio i našu zemlju.

Kako su za Raport kazali u Ministarstvu trgovine FBiH, cijene goriva u posljednjih sedam dana u prosjeku su više za 0,05 KM po litru.

– Prema obavještenjima o promjeni cijena i marži (OPC obrasci), koje su benzinske pumpe dostavile Federalnom ministarstvu trgovine u proteklih sedam dana ovo Ministarstvo zaprimilo je 704 obavijesti o promjeni cijena i marži i iste se odnose na povećanje cijene benzina i dizela u iznosu od 0,05 KM/litru – kažu u Ministarstvu trgovine.

Pojašnjavaju kako je u skladu sa Zakonom o kontroli cijena doneseno Uputstvo o načinu, sadržaju i rokovima dostave obavještenja o promjeni cijena i marži pojedinih proizvoda i usluga, kojim je propisano da privredni subjekti, odnosno benzinske pumpe dostavljaju Federalnom ministarstvu trgovine obavještenja o promjeni cijena i marži (OPC i OPM obrasci), radi evidentiranja i praćenja.

Prema podacima Ministarstva trgovine, raspon maloprodajnih cijena naftnih derivata na dan 18.1.2022. godine u Federaciji BiH je sljedeći:

– Premium bezolovni benzin 95, BAS EN 228 –BMB 95 iznosi od 2,26 do 2,51 KM/litru;

– DIZEL BAS EN 590 (10 ppm) iznosi od 2,21 do 2,51 KM/litru.

Prosječna maloprodajna cijena naftnih derivata u Federaciji  Bosne i Hercegovine na dan 18.01.2022. godine za Premium bezolovni benzin 95, BAS EN 228 – BMB 95 iznosi 2,39 KM/litru i za DIZEL BAS EN 590 (10 ppm) 2,37 KM/litru.

– Ističemo da je Vlada Federacije BiH na prijedlog Federalnog ministarstva trgovine, donijela Odluku o propisivanju mjera neposredne kontrole cijena utvrđivanjem maksimalne visine marži za naftne derivate, kojom je propisala privrednim društvima koja obavljaju trgovinu na veliko maksimalnu visinu marži u apsolutnom iznosu od 0,06 KM/litru derivata, a privrednim društvima koja obavljaju djelatnost trgovine na malo naftnim derivatima maksimalnu visinu marže u apsolutnom iznosu od 0,25 KM/litru derivata – naglašavaju iz Ministarstva.

Pročitajte:  Poljoprivrednici FBiH ogorčeni: Gorivo mnogima još nije podijeljeno
- Advertisement -
- Advertisement -

Najnovije

Kulaglić: Očekujemo od četiri do pet hiljada učesnika Marša mira 2022.

Ovogodišnje pripreme za Marš mira 2022 koji se održava u sklopu obilježavanja 27. godišnjice genocida nad Bošnjacima Srebrenice teku...