Cijene kafe dostigle su desetogodišnji maksimum

Preporučujemo

Cijene kafe dosegnule su 10-godišnji maksimum, a analitičari očekuju da će se problemi na tržištu nastaviti sve do 2023. godine

Ugovori o kafi za isporuku u decembru završili su trgovanje u ponedjeljak na 2,34 dolara po funti. U četvrtak su terminski ugovori za kafu na njujorškoj Interkontinentalnoj berzi dosegli 2,46 dolara, što je najviša cijena od 2011. godine, kada je kafa bila iznad tri dolara po funti.

U međuvremenu, referentna cijena Međunarodnog udruženja za kafu u petak je bila 2,07 dolara po funti, što je 85 posto više u odnosu na godinu ranije. Ole Hansen, voditelj robne strategije u Saxo banci, rekao je za CNBC da je u proteklih 12 mjeseci „savršena oluja događaja stvorila okolnosti kako bi cijenama kafe dala vjetar u leđa“.

Neizvjesnost na tržištima također proizlazi iz zemalja izvoznica kao što su Etiopija, koja je na rubu građanskog rata, i Vijetnam, koji bilježi porast slučajeva bolesti Covid-19 što bi mogli pogoditi proizvodnju. Brazilske regije uzgoja kafe pogođene su dugotrajnom sušom koja bi mogla biti najgore sušno razdoblje u zemlji u gotovo jednom stoljeću. Istodobno, analitičari su ukazali na stalna previranja u lancima opskrbe što izazivaju probleme diljem svijeta, uključujući nedostatak kontejnera za dostavu.

Potražnja je s druge strane ostala snažna unatoč promjenama koje je izazvala pandemija. Ljudi i dalje piju puno kafe iako se potrošnja tokom pandemije prebacila iz ureda i kafića u domove. Maloprodajne cijene kafe rastu, ali nisu porasle tako dramatično kao mnogih drugih artikla. No sigurno je kako će i maloprodajne cijene uskoro početi snažnije rasti.

 

Najnovije

Nogometaš uhapšen nakon što je sudiji slomio rebra i nos tokom napada na terenu

Nogometaš iz nižih engleskih liga uhapšen je zbog sumnje da je teško napao sudiju. Dave Bradshaw je vodio subotnji okršaj...