Cijene nafte na svjetskom tržištu dosegnule najviše razine u posljednje tri godine

Preporučujemo

Na svjetskim su tržištima cijene nafte porasle i u drugoj sedmici nove godine za više od tri posto, pa su dosegnule najviše razine u tri godine, što se zahvaljuje smanjenju neravnoteže između ponude i potražnje, piše radiosarajevo.ba.

Na londonskom je tržištu cijena barela prošle sedmice porasla 3,3 posto, na 69,87 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 4,7 posto, na 64,30 dolara.

- -

To su najviše razine cijena od kraja 2014. godine, a njihov rast podržavaju procjene da bi se uskoro mogle uravnotežiti ponuda i potražnja.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i nekih proizvođača izvan tog kartela, uključujući Rusiju, još od januara prošle godine nastoji smanjenjem proizvodnje uravnotežiti veliku ponudu i nešto slabiju potražnju.

Njihov dogovor o smanjenju proizvodnje za 1,8 miliona barela dnevno potrajat će najmanje do septembra, a možda i kraja ove godine.

O tome će se odlučivati uskoro, kazao je prošle sedmice ruski ministar energetike Aleksander Novak, istaknuvši da se višak na tržištu smanjuje, ali da ponuda i potražnja još uvijek nisu uravnotežene.

- -

Potporu cijenama pruža i snažan gospodarski rast najvećih svjetskih gospodarstava, što bi trebalo potaknuti jaču potražnju za ‘crnim zlatom’.

Uz to, cijene su polovicom prošle sedmice podržali podaci o neočekivanom padu proizvodnje i zaliha u SAD-u.

Proizvodnja je pala za 290.000 barela dnevno, na 9,5 miliona barela dnevno, pokazali su vladini podaci, dok su analitičari očekivali da će premašiti granicu od 10 miliona barela dnevno i približiti se razini kakvu trenutno održavaju samo Rusija i Saudijska Arabija.

U prethodnoj su sedmici u SAD-u pale i zalihe sirove nafte za gotovo pet miliona barela, na 419,5 milijuna.

“Nepobitna je činjenica da su američke zalihe sirove nafte na najnižoj razini od augusta 2015. OPEC je sve bliže željenom cilju svođenja industrijskih zaliha OECD-a na petogodišnji prosjek”, kazao je Tamas Varga iz tvrtke PVM Oil Associates.

Međutim, ulagače su u petak pokolebali podaci kompanije Baker Hughes o povećanju broja naftnih postrojenja u SAD-u, što najavljuje povećanje proizvodnje.

Prema podacima te kompanije prošle sedmice je broj tih postrojenja povećan za njih 10, što je najveći sedmični rast od lanjskog jula. Tako su prošloga tjedna bila aktivna 752 postrojenja, najviše od septembra.

Analitičari kažu da bi kretanje cijena nafte između 65 i 70 dolara po barelu moglo potaknuti američke proizvođače na povećanje proizvodnje iz škriljca, prenosi Hina.

Zbog toga se procjenjuje da bi idućih mjeseci proizvodnja u SAD-u premašiti granicu od 10 milijuna barela, a to bi potkopalo nastojanja OPEC-a i drugih proizvođača u cilju uravnoteženja ponude i potražnje, a time i povećanja cijena.

“Ako gledate neke trenutačne pokazatelje, oni govore da su cijene nafte previsoke. No, s druge strane, postoji niz faktora koji podržavaju tržište”, kaže Robert Yawger, direktor odjela za energetiku u tvrtki Mizuho.

Najnovije

Bećirović uoči puta za New York: Istina i presude se ne mogu sakriti

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović i član Željko Komšić sutra putuju u New York. Tamo će u četvrtak...