Cijene nafte različite usred eskalirajućih napetosti SAD-a i Irana

Preporučujemo

Cijene nafte u ponedjeljak su različite, nakon što je Washington odlučio da uvede nove sankcije Iranu usred eskalirajućih tenzija sa Teheranom, što je dovelo do zabrinutosti oko globalne ponude sirove nafte i ublažavanja potražnje.

Američki predsjednik Donald Trump potpisao je izvršnu naredbu o uvođenju dodatnih ekonomskih sankcija Iranu, uključujući teške sankcije za iranskog vrhovnog vođu ajatolaha Ali Khameneija i mnoge druge.

Američki predsjednik je izjavio da je potez u ponedjeljak uslijedio nakon “niza agresivnih ponašanja iranskog režima u posljednjih nekoliko sedmica”, uključujući obaranje američkog drona.

Po podacima Reutersa, Iranski izvoz sirove nafte je do sada opao na 300.000 barela dnevno ili manje, zbog pojačanih sankcija SAD-a.

West Texas Intermediate za augustovsku isporuku porastao je za 0,47 američkih dolara da bi se podigao na 57,90 dolara za barel na berzi u New Yorku, dok je sirova nafta Brent za isporuku u augustu pala za 0,34 dolara na 64,86 dolara za barel na londonskoj ICE Futures berzi, javlja Xinhua.

Najnovije

Smajić o blokadama i ucjenama u Parlamentu BiH: Korektno bi bilo da kažete da vladajuća koalicija ne postoji kako građani ne bi više bili...

Dom naroda Parlamentarne skupštine (PS) Bosne i Hercegovine (BiH) na današnjoj sjednci nije usvojio izmjene tri zakona jer su...