Cijene namirnica divljaju, poljoprivrednici upozoravaju: Nešto se čudno dešava. Za nekoliko godina nećemo imati proizvodnju

preporučujemo

Dramatično poskupljenje životnih namirnica u našoj zemlji ozbiljno zabrinjava građane. Proteklih godinu bilježi se dramatičan rast, a neke namirnice poskupjele su i za više od 50 posto.

Šta nas očekuje?
Cijena ulja za godinu dana skočila je za nevjerovatnih 75 posto, pa sada litar ulja košta i do 3.5 marke. Kilogram pilećeg filea u roku od 12 mjeseci poskupio je sa sedam na 10 KM.

U odnosu na prošlu jesen dramatično su skočile i cijene voća i povrća, a najviše je poskupio krompir. Naime, sa 0,60 krompir sada košta dvije KM po kilogramu. Međutim, rekord obara i cijena kupusa.

Zbog čega su poskupili proizvodi te šta možemo očekivati u narednom periodu za Raport je rekao Nedžad Bićo, predsjednik Udruženja poljoprivrednika FBiH.

“Ima tu više razloga. Prije svega je to zbog suše koja nije zapamćena. Sada i ovo što se ubere pokušajvaju da nadoknade kroz povećanje cijena. Međutim, bitno je istaknuti da ništa nije do primarnih proizvođača”, kazao je Bićo.

Navodi, također, između ostalog, da se čudne stvaraju dešavaju na tržištu.

“I kada nije suša na tržištu mi ne proizvodimo ni 30 posto. Sve je uvoz. Cijenu diktiraju uvoznici. Zanimljivo je da je proizvodnja krompira umanjena za 70 posto. Cijene primarnog proizvođača su iste kao i lani. Cijenu diktiraju oni koji kupuju od njega”, istaknuo je Bićo.

Poskupljenje goriva
Također, pojašnjava da je primjera radi stočna hrana poskupila više od sto posto.

“Sve se svodi na nemar države. Iste cijene su bili u otkupu i prošle i ove godine. Sve to diktiraju mešetari. Cijene nisu realne, niti blizu kupovne moći naših građana. Nemar države situaciju čini još gorom”, kazao je on za naš portal.

Meso posljednih godina se prodaje po istoji cijeni, ali kako navodi Bićo, cijenu robe ne može odrediti poljoprivredni proizvođač.

“Država treba stati u zaštitu građana. Za nekoliko godina nećemo imati uopšte poljoprivredne proizvodnje”, zaključio je Nedžad Bićo.

Iz Saveza sindikata RS nedavno su upozorili da u posljednjih nekoliko mjeseci na tržištu imamo svakodnevna i značajna poskupljenja goriva i osnovnih životnih namirnica, poput brašna, mlijeka i mliječnih proizvoda, masti i ulja, mesa i mesnih prerađevina.

Najnovije

Rustemović o namjerama NSRS: Biti će poremećeno snabdijevanjem lijekovima i medicinskim sredstvima, na cijeloj BiH a pandemija corona virusa traje

Predsjednik Sindikata Agencije za lijekove BiH Ramo Rustemović povodom sutrašnje posebne sjednice Narodne skupštine manjeg bh. entiteta Republika Srpska...