CIK BiH četvrti put mijenjao utvrđene rezultate

preporučujemo

Izmjenom Odluke o utvrđivanju i objavljivanju rezultata općih izbora 2018. godine i to ukupno četvrtom, Centralna izborna komisija BiH nakon kontrolnog brojanja utvrdila je da mandat zastupnika u Skupštini Kantona 10 (Livanjskog) na listi SDP-a pripada Jugoslavu Brdaru, a ne Avdiji Đugumu kako je ranije bilo utvrđeno.

Interesantno je da je upravo Kanton 10 (Livanjski) onaj u kojem je bilo najviše izmjena u sastavu dodjele mandata nakon prve odluke o utvrđivanju i objavljivanju rezultata općih izbora. Prije promjena na listi dodjele mandata SDP-a, u kantonalnoj skupštini Kantona 10 (Livanjskog) učinjeno je to još dva puta. T

ako u Skupštini Kantona 10 (Livanjskog) mandat neće biti dodijeljen Anti Džaji nego Dragi Staniću na listi HDZ-a 1990. Također, u Skupštini Kantona 10 (Livanjskog) mandat neće biti dodijeljen Milanu Balabanu nego Josipu Tomiću na listi Narodne stranke Radom za boljitak.

U tri ranije odluke CIK-a BiH od ponedjeljka o izmjeni Odluke o utvrđivanju i objavljivanju rezultata Općih izbora 2018. godine utvrđeno je da će umjesto Milanka Mihajlice (Srbin) mandat u Narodnoj skupštini RS-a bit će dodijeljen Nini Bukejlović (Bošnjakinja) na listi koalicije SDS-SRSRS-SRS.Umjesto Radovana Vukovića (Srbin) mandat u Narodnoj skupštini RS-a bit će dodijeljen Sanji Kovačević (Hrvatica) na listi SNSD-a.

Umjesto Želimiru Bukariću iz reda Ostalih mandat u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH bit će dodijeljen Miomirki Melank (Srpkinja) na listi Naše stranke.Ove tri odluke o izmjenama sastava unutar Narodne skupštine RS-a i Predstavničkog doma Parlamenta FBiH učinjene su kako bi se zadovoljile ustavne odredbe o minimalnoj zastupljenosti Bošnjaka i Hrvata u NS RS i Srba u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH.

Istovremeno odlukama CIK-a BiH umjesto kompenzacijskog Lana Prlić je dobila redovni mandat za Predstavnički dom Parlamenta FBiH, koji neće biti dodijeljen Zoranu Mikuliću iz SDP-a. Kompenzacijski mandat SDP-a za Predstavnički dom Parlamenta FBiH dobit će Mile Atlagić s područja USK-a.U Skupštini Bosanskopodrinjskog kantona mandat neće dobiti Adis Agović nego Alma Delizaimović na listi SDA.U Skupštini Zapadnohercegovačkog kantona mandat neće dobiti Antonija Banožić nego Mirko Jelić na listi Hrvatske republikanske stranke, objavila je Anadolija.

Najnovije

Španija odobrila vakcinu protiv COVID-a za djecu u dobi od 5 do 11 godina

Špansko ministarstvo zdravlja dalo je u utorak zeleno svjetlo za djecu između 5 i 11 godina da se vakcinišu...