CIK o nestanku 35 tona glasačkih listića: Plasirana je laž, sve su evidencije uredne

preporučujemo

Centralna izborna komisija BiH oglasila se povodom informacije o „nestanku više od 35 tona glasačkih listića“, kazavši da su to neistinite tvrdnje koje se plasiraju u javnosti.

Ističu da portal koji je plasirao takve informacije nije zasnovao svoje tvrdnje na zvaničnom dokumentu Centralne izborne komisije BiH, odnosno Izvještaju komisije o stanju u Skladištu Centralne izborne komisije BiH broj 07-2-50-2-164-8/14 koji je jednoglasno usvojen na 18. sjednici Centralne izborne komisije BiH održanoj 24.04.2014. godine.

„Utvrđivanje činjeničnog stanja u Skladištu CIK BiH je provedeno na zahtjev upravo Centralne izborne komisije BiH a zbog preseljenja skladišta na drugu lokaciju“, navode u CIK-u. Navode da su u vezi s lažnom pričom o „nestanku više od 35 tona glasačkih listića“, u medijima zlonamjerno izvučeni iz konteksta i plasirani samo pojedini dijelovi Izvještaja o izvršenoj reviziji Centralne izborne komisije BiH za 2016. godinu kojeg je objavio Ured za reviziju Institucija BiH bez navođenja konačnog mišljenja revizora. Navedeni Izvještaj je dostupan ovde.

U interesu istinitog informiranja javnosti, ističemo da se u revizorskom izvještaju pored ostalog navodi:

„Prema našem mišljenju, financijski izvještaji Komisije prikazuju fer i istinito, u svim materijalnim aspektima, stanje imovine, obaveza i izvora sredstava na 31.12.2016. godine i izvršenje budžeta za godinu koja se završava na navedeni datum, u skladu s prihvaćenim okvirom financijskog izvještavanja.“, kao i „Prema našem mišljenju, aktivnosti, financijske transakcije i informacije prikazane u financijskim izvještajima Komisije za 2016. godinu u skladu su, u svim materijalnim aspektima, sa zakonima i drugim propisima kojima su regulirane.“.

CIK podsjeća javnost da su svi dosadašnji detaljni izvještaji o provođenju zakona u nadležnosti CIK-a BiH usvojeni u Parlamentarnoj skupštini BiH bili pozitivni, te da je rad ove institucije kontinuirano podložan provjerama nadležnih državnih organa.

„Dakle, sve evidencije u Skladištu CIK BiH su uredno vođene i vode se. Plasirana je laž o nestanku više od 35 tona glasačkih listića, i to je samo jedna u nizu laži plasiranih u posljednje vrijeme na štetu Centralne izborne komisije BiH“, zaključuju u saopćenju.

Najnovije

SAD mobilizirale 8.500 vojnika zbog krize u Ukrajini

Sjedinjene Američke Države mobilizirale su 8.500 vojnika za pružanje podrške u slučaju aktiviranja snaga za odgovor NATO-a na neočekivane...