CIK: Očekujemo fer i korektne izbore, registrovano više od 3,3 miliona birača

Preporučujemo

Iz Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine danas su poručili da je za 7. oktobar i održavanje opštih izbora poručili su da očekuju fer i korektne izbore, red i mir i poštivanje izbornih pravila od svih građana BiH. Branko Petrić, predsjednik CIK-a BiHb naglasio je da je za opšte izbore ove godine registrovano više od 3,35 miliona birača, prenosi Anadolija.

U subotu u sedam sati ujutru počinje izborna šutnja, koja prestaje u nedjelju u 19 sati kada se zatvore sva biračka mjesta. Petrić je istakao da očekuju da će sva biračka mjesta u nedjelju biti otvorena na vrijeme u sedam sati ujutru.

- -

“Za vrijeme izborne šutnje zabranjene su sve političke aktivnosti bilo koga i bilo gdje u smislu političke kampanje. Dozvoljeno je da u svojim strankama obavljaju svakodnevne aktivnosti. U nedjelju se otvaraju biračka mjesta od sedam do 19 časova“, kazao je Petrić.

Naglašeno je da birači još jednom provjere na kojim su biračkim mjestima registrovani preko internet stranice CIK-a BiH ili putem SMS broja, te da će se moći glasati uz identifikacioni dokument izdat u BiH, a to su lična karta, pasoš ili vozačka dozvola.

U posljednje vrijeme se pojavilo dosta informacija o tome da su neki građani BiH bez njihove volje odjavljeni za glasanje sa svog biračkog mjesta i prijavljeni da glasaju u inostranstvu.

Petrić kaže da oni trebaju da provjere svoj status i da će im biti omogućeno glasanje, a njihovi glasovi će biti pridruženi ostalim glasovima sa biračkim mjesta. Dodao je da će se oni paketi koji su u njihovo ime poslani u inostranstvu vratiti. Prema njegovim riječima ukoliko se vrate sa glasom u njihovo ime biće eliminisani sistemom koji je uspostavio CIK BiH.

- -

“Od 77.000 glasačkih paketa, od čega je polovina poslana u Srbiju ili Hrvatsku, do jučer se vratilo 47.000, od čega 6.000 neuručene pošte. Sve je otišlo preporučenom poštom, a to podrazumijeva lično uručenje. Njih 41.000 je došla sa glasovima“, kazao je Petrić.

Izbori će se provesti u cijeloj Bosni i Hercegovini na 5.794 biračka mjesta i uz pomoć 314 mobilnih timova koji će obići oko 10.000 građana.

Ove godine će građanima BiH koji žive u inostranstvo biti omogućeno da glasaju diplomatko-konzularnim predstavništvima, a to je omogućeno u Camberi, Beču, Oslu, Beogradu, Chicagu, Minhenu, Frankfurtu, Grazu…

“Poslije izbora biće potvrđeno 518 funkcija, odnosno mandata. Na izborima učestvuje 128 političkih subjekata, od toga 58 samostalnih stranaka, 36 koalicija i 34 nezavisna kandidata. U raznim kombinacijama na raznim nivoima objavljene su 804 kandidatske liste. Za 518 mandata se takmiči 7.498 kandidata, što je 14 ili 15 puta više od mjesta koja se biraju“, rekao je Petrić.

Bh. građani će u nedjelju birati članove Predsjedništva BiH, predsjednika i potpredsjednike Republike Srpske, poslanike u Parlamentarnu skupštinu BiH, Parlament Federacije BiH, Narodnu skupštinu Republike Srpske, te u deset kantona u FBiH.

CIK BiH je 30. augusta, ističe Petrić, zaključio Centralni birački spisak za svaku izbornu jedinicu, prema kojem je za opšte izbore u BiH registrovano 3.352.933 birača.

“Centralna izborna komisija BiH je uradila sve što se od nje očekivalo, prema zakonu i što je bilo u planu rada za provođenje izbora. Ne postoje nikakva kašnjena, nezakonitosti, niti nešto što nije urađeno. Očekujemo fer i korektne izbore, red i mir i poštovanje izbornih pravila, izborne šutnje i ponašanje na dan izbora od svih građana BiH, a i gostiju koji nam dolaze, u skladu sa ulogom koju imaju u izbornom procesu“, zaključio je Petrić.

CIK BiH je bio nadležan za akreditovanje posmatrača za praćenje izbornog procesa, dok su opštinske i gradske komisije bile zadužene za akreditovanje stranačkih posmatrača. Petrić je iznio podatak da je CIK za praćenje izbora akreditovao oko 6.500 posmatrača, od čega oko 1.000 iz inostranstva, dok će sranačkih posmatrača biti oko 60.000.

Najnovije

Ismail Barlov je novi prvak Evrope na 50 metara prsno!

Ismail Barlov, paraplivački reprezentativac Bosne i Hercegovine osvojio je zlatnu medalju na Evropskom seniorskom prvenstvu koje se održava u...