CIK održao sastanak sa predstavnicima sigurnosnih agencija u BiH, MUP RS odbio poziv

Preporučujemo

Danas je u sjedištu Centralne izborne komisije BiH u Sarajevu održan sastanak Centralne izborne komisije BiH sa, kako je navedeno, predstavnicima sigurnosnih agencija Bosne i Hercegovine, Federalne uprave policije i Policije Brčko distrikta BiH.

Iz CIK-a su naveli da član 1.11 Izbornog zakona BiH, propisuje da su “svi organi vlasti na svim nivoima i zvaničnici u Bosni i Hercegovini i diplomatsko-konzularnim predstavništvima BiH obavezni pomagati organima nadležnim za provođenje izbora”.

- -

Na sastanku je razgovarano o sigurnosnim aspektima pripreme i održavanja Lokalnih izbora 2024. godine u Bosni i Hercegovini, koji će se održati u nedjelju, 6. oktobra 2024. godine, saopćeno je iz CIK-a.

Dogovoreno je da sve sigurnosne agencije pruže podršku Centralnoj izbornoj komisiji BiH i općinskim/gradskim izbornim komisijama tokom cijelog izbornog procesa, kako bi se izbori proveli u atmosferi koja će garantovati maksimalan stepen sigurnosti i povjerenja javnosti u izborni proces.

Zanimljivo je međutim da među pobrojanim policijskim agencijama nema MUP-a RS. Iz CIK-a je, prenosi Raport, otišao poziv prema MUP-u RS, ali se oni nisu odazvali na sastanak.

Najnovije

Opozicija udarila na bolnu tačku

U političkom teatru Sarajeva, poslednja epizoda u kojoj Elmedin Konaković, ministar vanjskih poslova i lider stranke Narod i pravda,...