CIK priznao da je pod političkim utjecajem

Preporučujemo

Piše: Dr. Slaven KOVAČEVIĆ

Dvije smo stvari mogli saznati iz današnje press konferencije CIK-a. Prva da je predsjednica CIK-a rekla kako se nada da će se postići politički dogovor za popunjavanje Doma naroda FBiH ili će CIK samostalno donijet podzakonsku akt o tom popunjavanju, što može biti predmetom preglasavanja i što je odlična potvrda da je CIK pod političkom kontrolom. Potvrda je došla od same predsjednice CIK-a.

- -

Ne znam kome to u medijskom prostoru treba širenje dezinformacija da Federaciji BiH prijeti blokada, kada Izborni zakon BiH jasno kaže da kriterije za popunjavanje Doma naroda FBiH utvrđuje CIK, svojim podzakonskim aktom koji za pravni osnov ima odredbe Ustava FBiH ili bi imao odredbe onoga što u skladu sa članom 10.9 Izbornog zakona BiH utvrdi Parlament FBiH. Ono što daje povod za bojazan je direktno priznanje predsjednice CIK-a da donošenje CIK-ovog podzakonskog akta, može biti predmetom preglasavanja, što je potvrda političkih utjecaja u samom CIK-u.

Isto tako, kaže CIK, skinuli su određen broj umrlih sa centralnog biračkog spiska i to 3.000, a očekuje se skidanje još 3.000. Šta reći? Općina Centar ima 55.000 stanovnika, od toga oko 45.000 punoljetnih sa pravom glasa. Na CIK-ovom biračkom spisku za Općinu Centar ima 61.000 birača! Dakle 16.000 više nego živih stanovnika sa pravom glasa. Želim konstatirati kako po članu 3.6 Izbornog zakona BiH, očito da CIK nije uradio svoj posao i tražim od zakonodavca da svojom reakcijom učini nešto jer je već sada teško povjerovati u fer i demokratske izbore. Odnosno CIK raspisuje izbore sa neažuriranim biračkim spiskom za koji je direktno odgovoran i prima plaću iz budžetskih sredstava. Pa šta ste radili proteklih godina? To je druga važna stvar.

I na kraju. Je li ikada neko pročitao članove 10.2 i 10.9 Izbornog zakona koji se direktno odnose na Federaciju BiH (da bi postojala mogućnost blokade implementacije izbornih rezultata)? Tamo jasno piše da svake 4 godine Palament FBiH utvrđuje broj izbornih jedinica i raspored mandata u zakonodavne organe. Je li ikada Parlament FBiH, u ove 24 godine svoga postojanja to učinio? Nije, niti jednom. Eto gdje vam leže ključevi blokade FBiH.

Dakle imamo ispolitiziran CIK, koji još i ne radi svoj posao, zbog čega imamo stvoren osjećaj sumnje u tačnost izbora. Pored toga ima još i potreba da se zarad atraktivnosti teme govori o blokadi Federacije BiH, što baš i nije pravno utemeljeno. I najzad, imamo netačne, neažurirane i bez integriteta biračke spiskove. Demokracija je, izgleda, isuviše teška i nerazumljiva riječ u Bosni i Hercegovini. O izbornim sistemima da i ne govorim.

Najnovije

Broj zaposlenih u BiH u martu bio 853.002 osobe, a prosječna neto plaća 1.353 KM

U martu 2024. godine broj zaposlenih osoba u BiH iznosio je 853.002, a od toga 387.022 žena, navode iz...