CIK promijenio odluku: Članove biračkih odbora u Mostaru ipak mogu predlagati politički subjekti koji se nalaze na listiću

Preporučujemo

Centralna izborna komisija danas je usvojila Instrukciju o pravu predlaganja za dodjelu pozicija članova i zamjenika članova biračkih odbora od strane političkih subjekata, a kako je pojašnjeno posebno se to odnosi i na područje Mostara gdje je postojalo ograničenje koje stranke mogu predložiti članove biračkih odbora.

Ovom instrukcijom pravo predlaganja imaju sve političke stranke, nezavisni kandidati, koalicije ili nezavisne liste koje su osvojile mandat na izborima 2020. godine, a koje imaju ovjerenju kandidatsku listu za 2024. godinu u osnovnoj lokalnoj jedinici.

- -

Koalicija koja ima ovjerenu listu za 2024. a u čijem sastavu je jedna ili više političkih stranaka koje su osvojile mandat samostalno ili zajedno ima pravo predlaganja članova Biračkih odbora.

Kada je riječ o Gradu Mostaru pravo predlaganja imaju svi subjekti koji imaju ovjerenu kandidatsku listu za grad Mostar, koji imaju ovjerenu listu u izbornim područjima.

“Gdje se politički subjekat nalazi na listiću imat će mogućnost popunjavanja biračkih odbora”, pojašnjeno je na današnjoj sjednici.

Predsjednica CIK Irena Hadžiabdić kazala je da su se morali pozabaviti Mostarom kako ne bi limitirali pravo na predlaganje Biračkih odbora.

- -

CIK će tokom dana objaviti ovu instrukciju.

Najnovije

Masakr u Daruvaru: Ubica ispitan i prevezen na nepoznatu lokaciju

Krešimir Pahoki, koji se sumnjiči za masakr u Daruvaru, ispitan je jutros i predan u pritvorski nadzor, dok je...