CIK uskoro predstavlja opremu za elektronsko glasanje

Preporučujemo

U prostorijama Centralne izborne komisije (CIK) u periodu od 9. do 13. oktobra ove godine bit će održani dani otvorenih vrata na kojima će biti prezentovane nove tehnologije u izbornom procesu, piše Klix.ba.

Arnautovića su pitali da li postoji mogućnost da se testira primjena elektronskog glasanja na prijevremenim izborima u sarajevskoj općini Stari Grad.

“Najkraći odgovor bi bio da nije moguće do 29. oktobra ove godine to uvesti iz više razloga. Prvi je taj što zakon to ne prepoznaje. Dakle, od same identifikacije do skeniranja glasačkih listića nije moguće u ovako kratkom roku donijeti zakon samo za Stari Grad, a drugo što ne postoje tehničke ni organizacione pretpostavke da se jedan tako ozbiljan posao završi u tako kratkom roku”, objašnjava Arnautović.

Dodaje da CIK organizuje dane otvorenih vrata od 9. do 13. oktobra ove godine u kojem će u pet radnih dana od 14:00 do 15:30 sati u prostorijama CIK-a prezentirati opremu koja bi se teoretski mogla implementirati za lokalne izbore.

“Ta oprema sadrži skener za biometrijski otisak prsta i ličnu kartu koja je biometrijski vezana za sistem biometrije ličnih karata koji se vodi u IDDEEA-i. Oprema se odnosi na skeniranje glasačkih listića i imamo opremu koja podrazumijeva brz transfer sa biračkog mjesta do glavnog servera. To su tri komponente koje želimo da prezentiramo najširoj javnosti. Očekujemo posjetu učenika i studenata, novinara i predstavnika političkih stranaka, parlamentaraca na svim nivoima u BiH”, kaže Arnautović.

Međutim, naglašava, da bi nove tehnologije mogle biti implementirane na izborima u 2024. godini potrebno je da Parlamentarna skupština BiH donese izmjene Izbornog zakona kojima bi bilo predviđeno uvođenje novih tehnologija u izborni proces.

Najnovije

Lana Pudar prošla u polufinale Evropskog prvenstva na 100 metara delfin

Sjajna Lana Pudar je prošla u polufinale Evropskog prvenstva u malim bazenima u utrci na 100 metara delfin.Lana je...