Čile optužio Svjetsku banku na nejednakom tremanu: U četiri godine, država pala sa 34. na 55. mjesto

Preporučujemo

Vlada Čilea optužila je Svjetsku banku na nejednakom tremanu unazad nekoliko godina.

Ministar Heraldo Muñoz napisao je na Twitteru “lažne vijesti postaju lažna statistika”.

- -

Tačnije, odgovarao je na intervju glavnog ekonomiste Svjetske banke Paul Romera koji je rekao kako pokazatelji u Čileu su mogli biti manipulisani iz političkih razloga, kako bi pokazali smanjenje poslovnih uslove te zemlje.

Svjetska banka naredila je istragu.

Ipak, u intervjuu za čileanske novine El Mercurio, ekonomist ove banke odgovoran za rangiranje, Augusto Lopez-Claros, rekao je kako se promjene u metodologiji odvijaju na transparentan i otvoren način, negirajući bilo kakvu političku pristrasnost.

Čile se trenutno nalazi na 55. mjestu na listi od 190 zemalja Svjetske banke. 2014. godine zauzimao je 34. mjesto kada je predsjednica Michele Bachelet preuzela funkciju. Ona je rekla da je veoma zabrinjavajuće šta se dešava sa rangiranjem ove banke. Njen mandat završava se u martu ove godine.

- -

“Rangiranje koje vode međunarodne  institucije treba biti transparentno, jer utječe na razvoj i strane investicije”, rekla je predsjednica tražeći zvaničnu istragu.

Inače, ovi rangovi Svjetske banke računaju faktore kao sto su – lakoća pokretanja biznisa, dobijanje kredita, plaćanje poreza i dobijanje građevinskih dozvola.

 

(Ines Sandžaktarević)

 

Najnovije

Predsjedništvo NES-a: Pozivamo stranke Trojke da prekinu koalicijsko partnerstvo i svaku saradnju sa SNSD-om

Predsjedništvo Narodnog evropskog saveza (NES) BiH održalo je sjednicu u Mostaru na kojoj je, između ostalog, razmatrana aktuelna politička...