Čileanski biskupi ponudili papi kolektivnu ostavku

Preporučujemo

Svih 34 čileanskih biskupa koji su ovaj tjedan bili na kriznom sastanku s papom Franjom zbog prikrivanja seksualnog zlostavljanja u njihovoj zemlji ponudilo je ostavku, rekli su biskupi u izjavi objavljenoj u petak.Zasad nije jasno hoće li Papa prihvatiti sve ostavke ili tek pojedine.

“Svoje položaje stavljamo u ruke Svetom Ocu i njemu ostavljamo da slobodno odluči za svakog od nas”, napisali su biskupi u izjavi u kojoj se ispričavaju Čileu, žrtvama zlostavljanja i Papi.

Skandal je uništio vjerodostojnost Crkve u nekoć čvrstoj katoličkoj zemlji. Osim toga narušio je i Papin imidž jer je ove godine on snažno branio biskupa optuženog za navodno prikrivanje prije no što se  njegov položaj promijenio.

Ovotjedni sastanak održan je nakon vatikanske istrage o biskupu Juanu Barrosu, kojeg je Papa imenovao  2015. unatoč optužbama da je prikrivao seksualno zlostavljanje maloljetnika koje je počinio Barrosov mentor Fernando Karadima.

Karadima je sada 87-godišnjak i živi u staračkom domu u Čileu. Uvijek je opovrgavao optužbe. Barros je rekao da nije znao za ikakve prijestupe.

Vatikan je u petak potvrdio izvješća čileanskih medija da je Papa ovaj tjedan biskupima predao dokument u kojemu ih se optužuje za uništavanje dokaza seksualnih zlodjela i izostanak zaštite djece od svećenika predatora.

Najnovije

Šta američki State Department kaže o terorizmu u Bosni i Hercegovini

State Department, odnosno Ministarstvo vanjskih poslova Sjedinjenih Američkih Država, objavilo je izvjetšaj o terorizmu u svijetu za 2022. godinu. U...