Ćirilica iznad latinice: Klub Bošnjaka pokreće zaštitu vitalnog nacionalnog interesa

preporučujemo

Klub Bošnjaka u Vijeću naroda Republike Srpske donio je odluku o pokretanju zaštite vitalnog nacionalnog interesa bošnjačkog naroda na Zakon o zaštiti, očuvanju i upotrebi jezika srpskog naroda i ćirilićnog pisma.

– Klub Bošnjaka smatra da je navedeni zakon suprotan odredbama ustava entiteta i države, u kojima je jasno definisano da su u Bosni i Hercegovini jednakopravna oba pisma i ćirilica i latinica, kao i jezici bošnjačkog, srpskog i hrvatskog naroda. Klub Bošnjaka očekuje da će Ustavni sud entiteta RS staviti van snage navedeni zakon, a ukoliko to ne uradi, Klub Bošnjaka će podnijeti apelaciju za ocjenu ustavnosti Ustavnom sudu BiH – saopćeno je iz Kluba Bošnjaka.

Predsjednik Kluba Bošnjaka Alija Tabaković kaže da će ovaj Klub i dalje sa zastupnicima u Narodnoj skupštini entiteta Republika Srpska štititi interese svakog građanina, a posebno Bošnjaka.

Najnovije

Dodik: Zašto je Džaferoviću ukazano onakvo gostoprimstvo u Bijeljini, to pokazuje da se nisko palo

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine i predsjednik SNSD-a Milorad Dodik nezadovoljan je načinom kojim je član Predsjedništva Šefik Džaferović...