Članovi bande ženama na prevaru vadili cerebrospinalnu tekućinu za prodaju na crnom tržištu

Preporučujemo

Pakistanska policija uhapsila je četiri osobe optužene za krađu likvora, cerebrospinalne tekućine žena.

Osumnjičeni su rekli ženama da moraju dati krv kako bi dobili pravo na finansijsku pomoć od vlade pakistanske pokrajine Punjab, saopćeno je iz policije, prenosi BBC. Jedan od njih predstavio se kao uposlenik bolnice.

- -

Međutim, umjesto toga izlučivali su likvor i pokušali ga prodati na crnom tržištu. Pretpostavlja se da su članovi bande ukrali tekućinu od 12 žena, među kojima ima i tinejdžerki.

Vlasti su posumnjale u operaciju nakon što je otac primjetio slabost kod 17-godišnjakinje koja je navodno dala krv.

“Čini se da je banda već neko vrijeme djelovala na području Hafizabada”, izjavio je policajac Ashfaq Ahmed Khan. “Umjesto da ih odvedu u bolnicu kako bi dali krv, oni su ih odveli u kuću ženskog člana bande kako bi obavili postupak”, dodao je Khan.

Likvor je prozirna tekućina koja ispunjava prostor oko mozga i kičmene moždine, a može se izvući pomoću igle. Obično se uzima prilikom dijagnosticiranja bolesti.

- -

Za sada se ne zna na koji način je korištena na crnom tržištu. Ministarstvo zdravstva osnovalo je odbor za istraživanje slučaja, dok su četvorica članova bande trenutno u pritvoru.

Ovo nije prvi put da se sličan slučaj desio u Pakistanu. Krajem 2016. godine, policija je spasila 24 osobe koje su u gradu Rawalpindiju kao taoce držali krijumčari ljudskih organa.

Iako je od 2010. prodaja ljudskih organa u Pakistanu ilegalna, stručnjaci upozoravaju kako je zemlja i dalje mjesto u kojem se takve stvari dešavaju.

(M. I.)

Najnovije

Kremlj se oglasio: “Spremni smo za pregovore s Ukrajinom”

Prekinuti mirovni dogovori između Ukrajine i Rusije iz 2022. mogli bi biti temelj za nove pregovore. "No nema znakova da...