- Advertisement -

Članovi Predsjedništva BiH s Palmerom

Preporučujemo

Članovi Predsjedništva BiH sastaju se danas sa zamjenikom pomoćnika državnog sekretara SAD-a Metjuom Palmerom.

Palmer se, između ostalog, juče sastao sa predstavnicima ministarstva bezbjednosti BiH, Granične policije, Obavještajno-bezbjednosne agencije, te ministarstava unutrašnjih poslova Distrikta Brčko, Federacije BiH i Republike Srpske.

Potreba višeg i poboljšanog nivoa koordinacije u radu svih agencija za provođenje zakona i bezbjednosnih agencija u Bosni i Hercegovini bila je jedna od tema ovog sastanka.

Kako je istaknuto, poboljšanje saradnje najpotrebnije je u rješavanju problema povećanog broja migranata koji dolaze u BiH, ali umjesto saradnje entiteti rade na formiranju rezervnih policijskih snaga.

“Ove rezervne policijske snage neće riješiti problem migranata, jer je pitanje migracija transnacionalno i ne može se riješiti jednostranim naporima. Umjesto toga, BiH treba bolje obučene, specijalizovane, adekvatno opremljene i interoperabilne policijske snage koje su odgovorne građanima”, naglašeno je u saopštenju ambasade SAD-a u BiH.

Palmer i Nelson apelovali su na zvaničnike da rasporede državne resurse da bi se podijelio teret kojeg sada neproporcionalno nose lokalne vlasti, te da se brzo stave na raspolaganje odgovarajuće lokacije u kojim migranti mogu biti sigurno smješteni.

- Advertisement -
- Advertisement -

Najnovije

Na Maršu mira ove godine se očekuje oko 5.000 učesnika

U okviru priprema za ovogodišnji Marš mira Nezuk - Potočari u sklopu programa obilježavanja godišnjice genocida nad Bošnjacima "Sigurne...