Članovi PredsjedništvaBiH na forumu u Antaliji, otputovao i Konaković

Preporučujemo

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić i članovi Predsjedništva BiH Denis Bećirović i Željka Cvijanović učestvovat će, na poziv predsjednika Republike Turske Recepa Tayyipa Erdogana, na Trećem diplomatskom forumu u Antaliji, koji će biti održan od 1. do 3. marta.

Diplomatski forum u Antaliji će početi uvodnim obraćanjem ministra vanjskih poslova Republike Turske Hakana Fidana, a forum će otvoriti pokrovitelj ADF-a, predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan.

- -

Članovi Predsjedništva BiH učestvovat će u sesiji ADF-a o temi “Težnja ka stabilnosti i razvoju u Bosni i Hercegovini”.

Planirano je i da članovi Predsjedništva BiH održe niz sastanaka na marginama Diplomatskog foruma u Antaliji, najavljeno je iz Predsjedništva BiH.

I Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković učestvovat će danas i sutra, na poziv ministra vanjskih poslova Republike Turske Hakana Fidana, na Trećem Antalija diplomatskom forumu. Bit će govornik na panelu pod nazivom “Izazovi i prilike na Balkanu”, u okviru kojeg će biti razmijenjena mišljenja i stavovi o aktuelnim zbivanjima u našoj regiji kao i regionalnoj saradnji.

Na panelu će, uz Konakovića, učestvovati prvi potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih poslova Srbije Ivica Dačić, ministri vanjskih poslova Crne Gore Filip Ivanović i Sjeverne Makedonije Bujar Osmani te specijalni izaslanik Ujedinjenog Kraljevstva za Zapadni Balkan lord Stuart Peach.

- -

Na marginama 3. Antalija diplomatskog foruma ministar Konaković će održati niz bilateralnih sastanaka, a prisustvovat će i svečanoj večeri koju za šefove izaslanstava priređuje predsjednik Republike Turske.

Antalija diplomatski forum predstavlja godišnju konferenciju međunarodne diplomatije koja se, od 2021. godine, održava u Antaliji. Forum će i ove godine okupiti visoke dužnosnike, diplomate, akademike i vojne stručnjake iz cijelog svijeta kako bi razmijenili mišljenja i ideje o aktuelnim globalnim pitanjima koja se odnose na diplomatiju, međunarodne odnose i globalno upravljanje.

Ovogodišnji Forum pod nazivom “Unapređenje diplomatije u vremenima previranja”, ukazuje na značaj ove platforme u jačanju diplomatije kao instrumenta u promoviranju međusobnog razumijevanja i saradnje te potencijalnog rješavanja brojnih pitanja u cilju očuvanja globalnog mira i sigurnosti.

Najnovije

Na tržištu BiH: Toksini pronađeni u raženom brašnu porijeklom iz Litve

Agencija za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine je putem Sistema brzog uzbunjivanja za hranu i hranu za životinje obaviještena...