Claudio Graziano: BiH je za Italiju u svakom smislu strateški značajna

preporučujemo

Generalmajor Senad Mašović, načelnik Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH, danas se u Sarajevu sastao s generalom Claudiom Grazianom, načelnikom Generalštaba Oružanih snaga Italije. Tom prilikom Graziano je naglasio da je BiH za Italiju u svakom smislu strateški značajna zemlja, prenosi Anadolija.

“BiH je za Italiju u svakom smislu strateški značajna. Nalazi se u srcu Zapadnog Balkana, veže nas duga stoljetna tradicija, a osim toga mi kao jedna od zemalja EU smo tu da pomognemo BiH u svemu što je potrebno. S vojnog gledišta nalazimo se u dvjema krizama sa istoka i juga, a to su migracije i terorizam. BiH je u srcu kada su u pitanju ovi problemi i naravno da im posvećujemo jako puno pažnje. Naravno, kao članica EU i NATO u svakom smislu podržavamo sve ono što je vezano za napredak BiH prema članstvu u ovim organizacijama. Nastavljamo s politikom otvorenih vrata i pomagaćemo i dalje BiH kako bi što prije okončala te integracije”, kazao je Graziano.

Italijanski general je dodao da je s kolegom Mašovićem razgovarao o nizu tema, prije svih o onima koje bi se mogle u bliskoj budućnosti realizovati.

“Razgovarali smo i o međunarodnim misijama. U ovom trenutku 7.000 italijanskih vojnika je u različitim misijama širom svijeta. Što se tiče tih misija razgovarali smo o proširenju učešća i mogućnosti da Italija u tim misijama, koje uglavnom vodi, bude neka vrsta mentora za pripadnike Oružanih snaga BiH. I tu se za kratko vrijeme mogu ostvariti značajna poboljšanja, pogotovo što učešće OS BiH u međunarodnim misijama dodatno pokazuje opredijeljenost za EU i NATO integracije”, zaključio je Graziano.

Najnovije

Japanci u Konjicu otvaraju fabriku za više od 300 radnika, investiraju 50 miliona KM

Konjic bi trebao postati svjetski centar za proizvodnju konusnih valjaka jer je japanski kapital investira 50 miliona KM u...