Claudio Graziano: BiH je za Italiju u svakom smislu strateški značajna

Preporučujemo

Generalmajor Senad Mašović, načelnik Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH, danas se u Sarajevu sastao s generalom Claudiom Grazianom, načelnikom Generalštaba Oružanih snaga Italije. Tom prilikom Graziano je naglasio da je BiH za Italiju u svakom smislu strateški značajna zemlja, prenosi Anadolija.

“BiH je za Italiju u svakom smislu strateški značajna. Nalazi se u srcu Zapadnog Balkana, veže nas duga stoljetna tradicija, a osim toga mi kao jedna od zemalja EU smo tu da pomognemo BiH u svemu što je potrebno. S vojnog gledišta nalazimo se u dvjema krizama sa istoka i juga, a to su migracije i terorizam. BiH je u srcu kada su u pitanju ovi problemi i naravno da im posvećujemo jako puno pažnje. Naravno, kao članica EU i NATO u svakom smislu podržavamo sve ono što je vezano za napredak BiH prema članstvu u ovim organizacijama. Nastavljamo s politikom otvorenih vrata i pomagaćemo i dalje BiH kako bi što prije okončala te integracije”, kazao je Graziano.

Italijanski general je dodao da je s kolegom Mašovićem razgovarao o nizu tema, prije svih o onima koje bi se mogle u bliskoj budućnosti realizovati.

“Razgovarali smo i o međunarodnim misijama. U ovom trenutku 7.000 italijanskih vojnika je u različitim misijama širom svijeta. Što se tiče tih misija razgovarali smo o proširenju učešća i mogućnosti da Italija u tim misijama, koje uglavnom vodi, bude neka vrsta mentora za pripadnike Oružanih snaga BiH. I tu se za kratko vrijeme mogu ostvariti značajna poboljšanja, pogotovo što učešće OS BiH u međunarodnim misijama dodatno pokazuje opredijeljenost za EU i NATO integracije”, zaključio je Graziano.

Najnovije

Bolnice sve krcatije, situacija kritična: Epidemija iz Ukrajine mogla bi se proširiti na cijeli svijet!

Bolnice i zdravstvene ustanove širom Ukrajine posljednjih se sedmica susreću s drastičnim povećanjem infekcija zbog otpornosti na antibiotike, zbog...