- Advertisement -

CNN javlja iz Ukrajine: “Napad Rusije je neminovan”

Preporučujemo

Oko 500 metara od separatista koje podržava Rusija, skupina ukrajinskih vojnika čeka sukob za koji su sigurni da će se dogoditi, izvještava Oslobođenje.

Muškarci su neobično opušteni u vezi svega toga, kaže CNN-ov fotoreporter Timothy Fadek, koji je jučer proveo neko vrijeme s vojnicima na linijama bojišnice u istočnoj ukrajinskoj regiji Luhansk.

“Oni su prihvatili neizbježnost. Razgovarao sam s jednim od vojnika i on je rekao: ‘To je neizbježno. Prihvatili smo tu neizbježnost napada.’ A onda je došlo do male prepirke između dvojice vojnika. Jedan je rekao: ‘Rusi neće prijeći granicu, oni će napasti s mora’, znači s Azovskog mora. Drugi vojnik se nije složio s obje te procjene i rekao: ‘Ne, napad će krenuti iz Bjelorusije'”, prepričava Fadek, prenosi Index.hr.

Iako se možda ne slažu s glavnim smjerom napada, svi su 100 posto uvjereni da će se to dogoditi.

“Oni su prihvatili ovu neugodnu činjenicu, ali su izuzetno opušteni. Nema ni trunke nervoze na njihovim licima. Spremni su za borbu. Spremni su već dugi niz godina, iako ne žele sukob. Pitao sam ih: ‘Želite li ovaj rat?’ A oni odgovaraju: ‘Naravno da ne želimo'”, govori Fadek za CNN.

Napetosti između Ukrajine i Rusije na najvišoj su razini u posljednjih nekoliko godina, a gomilanje ruskih vojnika u blizini granice potiče strahove da bi Moskva uskoro mogla pokrenuti invaziju. Kremlj negira da planira napad, tvrdeći da potpora NATO-a Ukrajini predstavlja rastuću prijetnju na zapadnom boku Rusije.

U Muratovu, ukrajinskom gradiću udaljenom 20-ak minuta vožnje od prve crte bojišnice, ljudi su puno nervozniji od vojnika, ističe Fadek. Ali čini se da su i oni pomireni sa svojom sudbinom. Na pitanje što misli o mogućnosti napada, jedan farmer slegnuo je ramenima: “To će se dogoditi i niko ne može učiniti ništa da to zaustavi.”

Pročitajte:  Stoltenberg: Rusija ne postiže svoje strateške ciljeve, Ukrajina bi mogla pobjediti

Podsjetimo, danas je prva pošiljka američkog paketa sigurnosne potpore Ukrajini u vrijednosti od 200 miliona dolara stigla u Kijev.

Isporuka je uslijedila nakon ovotjednog posjeta američkog državnog sekretara Antonyja Blinkena glavnom gradu Ukrajine u jeku zabrinutosti Kijeva i njegovih zapadnih saveznika zbog desetina hiljada ruskih vojnika na granici s Ukrajinom. Rusija demantuje planiranje nove vojne ofenzive.

Paket pomoći od 200 miliona dolara Washington je odobrio u decembru. “Sjedinjene Države i dalje će pružati takvu pomoć kako bi podržale ukrajinske oružane snage u stalnim naporima da obrane suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine od ruske agresije”, stoji na Facebooku.

U objavi se navodi da se u pošiljci nalaze “smrtonosna sigurnosna pomoć i streljivo namijenjeno ukrajinskim braniteljima”. Ukrajinski ministar odbrane zahvalio je Sjedinjenim Državama na pomoći.

“Kao što je predsjednik Biden rekao predsjedniku Putinu, u slučaju ruske invazije na Ukrajinu, Amerika će pružiti pomoć Ukrajini te će joj poslati još više obrambenih sredstava”, navodi se u objavi američke ambasade u Kijevu.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij jučer je u tvitu rekao da je zahvalan američkom predsjedniku Joeu Bidenu za “dosad neviđenu” diplomatsku i vojnu pomoć.

Sjedinjene Države angažirane su posljednjih sedmica diplomatskim aktivnostima s Rusijom oko pitanja Ukrajine. Zapadne zemlje strahuju da Moskva planira novi napad na Ukrajinu na koju je izvršila invaziju 2014. i anektirala Krim. Rusija to poriče, ali navodi da bi mogla poduzeti neodređenu vojnu akciju ako joj se ne ispune sigurnosni zahtjevi.

Paralelno, ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba rekao je da je razgovarao s američkim državnim tajnikom Antonyjem Blinkenom o ovotjednim razgovorima s Rusijom. “Dobro je znati da diplomatski put kontakata s Rusijom ostaje aktivan”, napisao je Kuleba u tvitu.

- Advertisement -
- Advertisement -

Najnovije

Efendić: Članove Predsjedništva BiH ne biraju Hrvati, Bošnjaci ili Srbi, nego građani BiH

Predsjednik Stranke za BiH Semir Efendić oglasio se na svom Facebook profilu povodom rasprava o izbornom sistemu u BiH...