CNN: Zaboravite nogomet, Putin je pobjednik

Preporučujemo

Ruski predsjednik Vladimir Putin od početka Svetskog prvenstva u fudbalu igra svoju igru državnika, primajući redom predsjednike i druge visoke zvaničnike.

Takođe, za Svjetsko prvenstvo prodato je preko 2,5 miliona karata, što je Rusiju stavilo na poziciju top turističke destinacije, a njihov tim, inače najslabije rangiran u grupi, zaigrao je iznad svih očekivanja, navodi CNN.

Svjetsko prvenstvo u fudbalu takođe je podiglo Putina na geopolitičkoj ljestvici, a čak mu je i visoki zvaničnik koga je predsejdnik SAD Donald Trump poslao u Moskvu čestitao na dobro organizovanom Svjetskom prvenstvu, pitajući ga kako je sve to uspio.

Ali, navodi CNN, tu nije riječ samo o diplomatskoj finoći. Svjetsko prvenstvo će, posmatrano malo dublje, zatvoriti poglavlje koje je Putin otvorio na Zimskim olimpijskim igrama u Sočiju. Jer, odmah nakon tih igara 2014. Rusija je anektirala ukrajinski Krim, čime je izazvana ozbiljna međunarodna kriza, koja je zajedno sa obaranjem malezijskog aviona MH17 iznad Ukrajine i ulogom Rusije u ratu u Siriji, Moskvu gurnulo na ivicu svjetske izolacije.

“Sada Putin predsjedava trenutkom međunarodne rusofilije, bar po nastupima. Prvenstvo u Rusiji za sada nije umrljano nasiljem navijača, niti je bilo nekih terorističkih prijetnji, a slike veselih navijača sa ulica ruskih gradova šalju pozitivnu sliku o toj zemlji. Na geopolitičkom frontu krunu na kraju prvenstva staviće Putin, susretom sa Trumpom 16. jula u Helsinkiju”, ističe CNN.

Na dnevnom redu sastanka dva svjetska lidera biće sva ona pitanja koja “muče svijet”, a po pitanju kojih Rusija nije učinila. Takođe, iza kulisa Svjetskog prvenstva, u Moskvu stiže visoka delagacija republikanaca iz SAD, navodi dalje američka TV mreža.

I na kraju, završnica Svjetskog prvenstva 15. jula daće mogućnost Putinu da odigra još jednu ulogu domaćina. Naime, ruski lider je na posljednju, finalnu, utakmicu pozvao izraelskog premijera Benjamina Netanijahua, zajedno sa palestinskim liderom Mahmudom Abasom, da zajedno, sva trojica gledaju taj završni meč. Netanijahu još nije odgovorio na poziv, ali Abas jeste i on dolazi.

Najnovije

Komšić: Dva najvažnija datuma u historiji BiH su 25. novembar i 1. mart

Udruženje generala Bosne i Hercegovine organiziralo je večeras u Sarajevu akademiju povodom Dana državnosti BiH - 25. novembra. Predsjedavajući Predsjedništva...