Čolak o sastanku četiri stranke: To bi značilo pretvaranje Federacije u “bošnjački entitet”

Preporučujemo

Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Bariša Čolak kazao je danas u razgovoru za N1 da je od jučerašnjeg sastanka političkih lidera u Sarajevu očekivao više uz, kako je rekao, nekakav iskorak u smislu mogućeg dogovora.

Čolak je u razgovoru za N1 kazao da ne vidi nikakve mogućnosti oduzimanja zakonodavnih ovlasti Domu naroda Parlamenta Federacije jer bi to, prema njegovom sudu, značilo pretvaranje Federacije u ”bošnjački entitet”.

”Zapravo, ništa posebno novo, već viđeno ja bih rekao na ovim razgovorima. Ja sam zaista očekivao nekakav iskorak u smislu mogućeg dogovora oko promjene Izbornog zakona. Ali nažalost tu nisam vidio ništa novo, vidio sam samo ponavljanje onih starih teza koji, prema mom sudu, ne doprinose rješenju problema”, ispričao je Čolak.

Kazao je da su takva rješenja neprihvatljiva.

”Govoriti kako je nužno sad korigirati asimetrična rješenja u Federaciji u odnosi na Republiku Srpsku, a stvarati istovremeno asimetriju sa Bosnom i Hercegovinom negdje u tom toj nekoj mogućnosti, ne vidim nikakve mogućnosti oduzimanje zakonodavnih ovlasti Domu naroda. Jer što bi to značilo, to bi u konačnici značilo konačno pretvaranje Federacije praktično u bošnjački entitet. Takvo nešto je, po mom sudu, potpuno neprihvatljivo i mislim da nas neće dovesti ni do kakvog rješenja. S druge strane, stalno se uporno insistira na popisu iz ’91 pa čak se javnost na jedan neistinit način želi uvjeriti kako to piše u Ustavu Federacije što naprosto nije točno. U Ustavu tako nešto ne stoji, postoji samo jedna odredba o izračunima za demografske podatke koji bi se koristili do potpune provedbe aneksa 7”, kazao je Čolak za N1.

Najnovije

Bliži se kraj egzodusu, ko je pobjegao, pobjegao je? “Nakon referenduma Kremlj ide korak dalje”

Ruski nezavisni portal Meduza, koji djeluje iz inostranstva, javlja da ruske vlasti planiraju zatvoriti granice za muškarce u dobi...