Čović: Agendu 2030 uvrstiti u izborne programe političkih subjekata u BiH

Preporučujemo

Danas su na Ilidži počele dvodnevne konzultacije o temi „Ciljevi održivog razvoja u BiH“, u organizaciji lokalnog ureda Ujedinjenih nacija u BiH, uz stručnu podršku šireg razvojnog sistema UN-a.

Konsultacije su otvorili Dragan Čović, hrvatski član Predsjedništva BiH, Anders Hagelberg, ambasador Kraljevine Švedske u BiH, i Sezin Sinanoglu, rezidentna koordinatorica Ujedinjenih nacija u BiH.

- -

U svom pozdravnom govoru Čović je kazao kako je Agenda 2030 u cjelini kompatibilna interesima BiH, te je u mnogim svojim aspektima i bliska onome što uključuje proces evropskih integracija kao naše strateško opredjeljenje i cilj.

Istakao je, također, kako je za BiH ovo prilika da pokaže ozbiljnost u pristupu provedbi ciljeva Agende 2030, vanjskopolitičku zrelost i odgovornost kao članica međunarodne zajednice, ali i institucionalnu sposobnost da realizuje reforme.

Akademik Čović je kazao kako je nužno Agendu 2030 uvrstiti u izborne programe političkih subjekata u BiH, odnosno njihove političke kampanje uoči predstojećih općih izbora u oktobru 2018.

Također je dodao da će već na narednoj sjednici Predsjedništva BiH inicirati organizaciju regionalnog sastanka lidera, koji će u cjelini biti posvećen promišljanju načina postizanja ciljeva održivog razvoja i saradnje zemalja regije okupljenih oko njihove realizacije.

- -

Multisektorske konsultacije organizovane su u Sarajevu, kako bi se promovisalo bolje razumijevanje ciljeva održivog razvoja, te započela diskusija i planiranje na više nivoa o toj temi.

Najnovije

Delegacija EU poručila vlastima BiH: Najvažniji zakoni još nisu usvojeni

Delegacija Evropske unije u Bosni i Hercegovini oglasila se na mreži X gdje su istaknuli da je bilo pozitivnih...