Čović o državnoj koaliciji: Evidentno neke stvari ne funkcioniraju

Preporučujemo

 

Predsjednik Hrvatskog narodnog sabora (HNS) BiH Dragan Čović izjavio je kako se po strani moraju ostaviti nadmudrivanja, nesporazumi i sve ono što koči evropski put BiH i da se ispred toga trebaju postaviti strateški ciljevi.

- -

U Mostaru je u ponedjeljak održana sjednica Predsjedništva HNS-a BiH na kojoj se raspravljalo o brojnim temama, od demografije i ovogodišnjih lokalnih izbora do aktuelne političke situacije u BiH i Evropi, a Čović je odgovorio i na pitanje gdje se danas nalazi koalicija na državnom nivou.

– Ja od nedjelje preuzimam predsjedanje Domom naroda pa ćemo ubrzati puno aktivnosti, jer sada imamo zastoj u radu Doma naroda od skoro tri puna mjeseca. Nastojat ćemo sa svim klubovima napraviti dogovor kako bi se otklonio, kako mi to kažemo, “aktuelni politički trenutak” i ti odnosi koji su danas na političkom tržištu eskalirali. Uvjeren sam da nemamo drugog puta od evropskog i bilo bi neozbiljno da svojim nekim avanturama zaustavimo ono što smo teško dobili – smatra Čović.

Dodaje kako se najprije treba riješiti pitanje državnog budžeta.

– Krajem juna prestaje odluka o privremenom finansiranju. Sredstva koja su nam stavljena od EU na raspolaganje i koja nisu nimalo zanemariva, štaviše, neće se moći realizirati bez budžeta. Mi naša nadmudrivanja i nesporazume, koji dolaze svako tri ili četiri mjeseca u valovima, moramo ostaviti po strani, a ono što je strateško nas treba natjerati da sjednemo za sto – naglašava predsjednik HNS-a BiH.

- -

Osvrnuo se i na to šta ako Ustavni sud BiH potvrdi validnost glasačkog listića za listu PDP-a i Centralna izborna komisija održi žrijebanje za delegate iz RS-a, gdje onda postoji vjerovatnost da SNSD izgubiti četvrtog delegata u Domu naroda što bi stvorilo pretpostavke za novu većinu, odnosno moguće “obaranje” Vijeća ministara BiH.

– To hipotetički pretpostavljate, to neće srušiti parlamentarnu većinu. Nju jedino može srušiti želja da se ona mijenja sama kao takva, a brojke u Domu naroda to sigurno neće promijeniti. Ako ste primijetili, kada se održava ili traži hitna sjednica Doma naroda kompletan Klub Bošnjaka, nevezano za to iz koje su političke opcije, traži zajednički stav. Ista stvar je i u klubu Srba, mislim s te strane da nema bojazni. Šta se god dogodi, to neće utjecati na bilo kakve odnose – poručio je Čović.

Rekao je i kako je evidentno da neke stvari ne funkcioniraju i da postoji želja da se “neki odnosi promijene”. Također, Čović je pohvalio rad Vlade Federacije BiH za koju smatra da sve stvari donosi bez preglasavanja i u saradnji.

– Učinit ćemo sve da povežemo to da dalje funkcioniramo jer ne vidimo bilo kakve druge mogućnosti. Naš stav je da sve odradimo do kraja s partnerima s kojima smo to dogovorili – kazao je prvi čovjek HNS-a BiH.

Dotakao se i teme predstojećih lokalnih izbora u BiH kazavši kako 18. juna istječe rok za koaliranje političkih opcija koje sjede u HNS-u.

– Što se tiče koaliranja u vezi lokalnih izbora, tu je situacija vrlo jasna, a ja ću govoriti u ime HDZ-a BiH. Mi smo se prijavili u 33 sredine za načelnika/gradonačelnika i za sve sredine u općinska/gradska vijeća, izuzev dvije sredine Bosanske Gradiške i Ilijaša. Pozvali smo partnere koji žele zajedno s nama ići u koaliranje, a prepoznali smo potrebu da je u dvije ili tri sredine to potrebno. U većini drugih nema neke političke izloženosti tako da je to na volju ostavljeno svakoj političkoj opciji, želja je da pokažemo višestranačje. Dosta dobro smo to iskoordinirali te bi rezultati, u cjelini HNS-a, trebali biti bolji nego do sada, ako je to, naravno, uopće moguće – mišljenja je Čović.

Iskazao je zadovoljstvo i rezultatom jučerašnjih izbora za Evropski parlament (EP).

– Iskazano je veliko zadovoljstvo jer smo postigli planirane ciljeve. Hrvatska demokratska zajednica je dobila šest mandata, a imamo ponovo i našu Željanu (Zovko) u EP. Napravljena je i analiza šta danas znači koja politička opcija u Evropi i vjerovatno će biti malo drugačiji odnosi nego što je projicirano ranije – rekao je predsjednik HNS-a BiH.

Čović smatra kako jačanje krajnje desnice u Evropi ne bi trebalo imati utjecaja na nas, ali da moramo biti obazrivi.

– Vidjeli ste koliko se puta dinamika plana proširenja mijenjala, pogotovo kad dođe neko novi koji dođe u poziciju da mijenja uvjete. Zbog toga bi mi bilo žao da mi sada izgubimo mjesec ili dva dana i kada na jesen ne bi krenuli u taj pregovarački proces. Olivér Várhelyi je tražio da mi s naše strane učinimo sve da bi u desetom ili jedanaestom mjesecu otvorili pregovarački proces. Nisu nam susjedi, ali oni razmišljaju s te strane da im treba jedna atmosfera sigurnosti – zaključio je Čović.

Na Predsjedništvu je analizirana i situacija u regiji, posebno nakon održanog Svesrpskog sabora u Beogradu.

– Proanalizirali smo pojedine događaje iz regije, želimo im dati realnu vrijednost, niti nešto posebno prenaglašavati, ali niti ih podcjenjivati. Mi često imamo običaj na jednu aktivnost reagirati nekom novom, (…) Siguran sam da svi oni koji se zanose da nekim političkim aktivnostima, blokadama, mogu BiH napraviti potpuno nefunkcionalnom prave štetu prije svega sebi, a onda svima nama u BiH. Pozivam na jedan drugačiji, afirmativan i pozitivan pristup, idemo gledati u budućnost – zaključio je Čović.

Najnovije

U Bosni se danas očekuju lokalni pljuskovi, u Hercegovini sunčano

U Bosni se danas očekuje umjereno, ponegdje pretežno oblačno vrijeme. U Hercegovini sunčano uz malu do umjerenu oblačnost. U Bosni...