Čović o Komšiću: Pa nije fer

Preporučujemo

Predsjednik HDZ-a BiH, treći put je u utrci za mandant u Predsjedništvu Bosne i Hercegvoine iz reda hrvatskog naroda.

U intervjuu za Deutsche Welle, Čović se posebno osvrnuo na kandidaturu Željka Komšića kao njegovog protukandidata.

Vaš najžešći kritičar je vaš protukandidat za Predsjedništvo BiH, predsjednik Demokratske fronte Željko Komšić. Međutim, u slučaju njegove pobjede vi ste već najavljivali krizu?

“Kao što vidite nijednu osobu od pet hrvatskih kandidata nijednom nisam spomenuo u posljednja tri mjeseca. Svakog od njih uvažavam i neka svako od njih radi svoj posao. Ono što uvažavam je Ustavni sud koji je kazao da moramo osigurati legitimno predstavljanje na svim administrativnim razinama i posebno se onda pozicionirao prema Domu naroda, ali na isti način i prema Predsjedništvu BiH. Ako imate klubove Hrvata, Bošnjaka i Srba ili hrvatskog i bošnjačkog i srpskog člana Predsjedništva, onda bi bilo logično da osigurate i legitimnost, ne samo legalitet. Imate tri kandidata koji se dominantno pojavljuju među hrvatskim kandidatima i obraćaju hrvatskom glasačkom tijelu, a dva kandidata potpuno za bošnjačko glasačko tijelo. Pa nije fer. Nije u najmanju ruku korektno, da bošnjački narod bira hrvatskog člana Predsjedništva. Čitava kampanja je i počela od predstavnika kojeg vi spominjete. To bi trebala biti lijeva politička opcija, međutim, njihova retorika je takva da ne može biti nacionalističkija, tvrđa i desnija i s većim jezikom mržnje. Pa onda ide: “izabrat ćemo dva, pa će biti 2:1 u Predsjedništvu. Ali, suština je da u Predsjedništvu mora biti 3:0 jer se odluke donose jednoglasno. Ne smijemo prevariti bilo koga i zbog toga sam siguran u mudrost bošnjačkog naroda da neće nasjesti na bilo čije priče i floskule, prijetnjama ratom, jer mi ćemo se najbolje braniti ako razvijamo ovu zemlju, uvedemo je u NATO i EU. To je opasnost i nadam se da će biti prepoznata 7. listopada. Uvjeren sam da bošnjački narod neće nasjesti na priču o tobožnjim strahovima od Hrvata”, kazao je Čović.

Integralni intervju pročitajte OVDJE.

Najnovije

Stoltenberg: Putin želi iskoristiti zimu kao ratno oružje

Rusija će vjerojatno nastaviti napadati ukrajinsku elektroenergetsku mrežu, plinsku infrastrukturu i osnovne usluge za ljude, rekao je u ponedjeljak...