- Advertisement -

KO SAD ISTINU GOVORI Čović uputio novinare na Izetbegovića: Ne znam gdje ste prepoznali moje riječi o islamskoj državi u BiH

Preporučujemo

Dragan Čović, predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine i lider HDZ-a BiH, odgovarao je pitanja novinara o svojim izjavama o “islamskoj državi”, prenosi N1.

Novinari su Čovića upitali ko pravi islamsku državu od BiH?

“Ne znam u kom kontekstu ste postavili to pitanje, ali ako ste negdje prepoznali moje riječi u bilo kojem nastupu, ako je prepričavanje što je neko kazao da sam ja negdje kazao, onda ću vas zamoliti da meni takva pitanja ne postavljate”, kazao je Čović.

Foto: Index.ba

“Uglavnom, 99 posto onog što neko izrekne nema veze sa stvarnošću. U jednom od razgovora koji sam ja imao zajedno sa drugom dvojicom kolega, a zadnji razgovor je bio u Briselu sa gospodinom Daulom, predsjednikom EPP-a, u mnoštvu ljudi smo razgovarali o prilikama u BiH. I onda pomalo odgovarali na pitanja koje je trebalo pojasniti gospodinu Daulu. Mi smo mu prije dolaska trebali ponuditi odgovor na rješenje problema koji imamo.

U tom kontekstu na jedno od pitanja ja sam odgovorio da koncept građanskog uređenja BiH, kakvog neki zagovaraju u BiH, ja razumijem. Ali, pošto znam da postoje i oni koji svjesno kroz taj koncept vide organiziranje unitarne države, čak na pozicijama da to bude u konačnici država brojnijeg naroda, a kod nas je brojniji narod muslimani, jasno je da neki imaju tendencije da od prostora FBiH već danas imaju dominantno bošnjačku tvorevinu šta god pričali o tome, a sutra da imaju jednostavan plan koji potpuno odudara od ovog što mi javno pričamo i zalažemo se kada je u pitanju evropski put, obilježje BiH, multikulturalnost.

Tamo kad sam to govorio bio sam vrlo pažljiv da nikoga ne povrijedim, ali sam vrlo jasno naznačio kako ja vidim prijetnje kao što neko drugi vidi prijetnje u BiH. Potpuno na drugačiji način i grubo iskorištena priča o kalifatu, islamskoj državi, što je već neko želio izvući iz toga da bi poentirao”,rekao je Čović.

Pročitajte:  Pogledajte kako se na HRT-u razotkrilo savezništvo Elmedina Konakovića i Dragana Čovića (VIDEO)

On je potvrdio je da će 28. februar u Sarajevo stići predsjednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker te da će mu tada predati odgovore na Upitnik EK, dodavši da je Strategiju EK detaljno pročitao i da je sve u rukama bh. vlasti.

 

- Advertisement -
- Advertisement -

Najnovije

Zbog održavanja povorke ponosa potpuno ili djelimično obustavljanje saobraćaja: Evo kako će se danas odvijati javni prijevoz u Sarajevu

Zbog održavanja Treće bh. povorke ponosa danas u periodu od 12 do 21 sat će u određenim ulicama u...