Čović je rekao da su “s Murphyjem i Sattlerom priajteljski razgovarali o tome kako je krajnje vrijeme da završe priču o federalnoj vladi”

” Već je šest mjeseci prošlo. Ja sam uvjeren da ćemo mi do kraja ove sedmice imati vanrednu sjednicu Zastupničkog doma i imenovanje vlade. Vjerujem da će partneri koji su dogovorili i potpisali sporazum držati se onoga što se dogovorili. Tako da sutra ćemo imati još jako puno razgovora ovdje sa kolegama iz “Osmorke” i predstavnicima međunarodne zajednice. Što se tiče HDZ-a vrlo jasno i nedvosmisleno, mi smo potpisali taj sporazum i mi ćemo ići da se on provede do kraja i očekujemo da svi drugi partneri koji su bili oko ovog projekta, kako smo Vijeće ministara završimo i Vladu FBiH”, rekao je Čović dodajući kako je rekao da “nije dobro da izađemo iz ove sedmice bez Vlade FBiH”.

- -
Predsjednik HDZ-a je rekao “da su previše vremena potrošili, da puno toga stoji, da je previše nadležnosti na nivou FBiH”.

“Mislim da je vrijeme da zajedničkim snagama uz pomoć međunarodne zajednic to sad završimo – naglasio je on, poručujući da “misli da imaju parlamentarnu većinu, a o rješenjima ovdje nije bilo govora”.

” Ja sam uvjeren da će partneri pratiti ovo i da neće spinovi razdijeliti ono što smo dogovorili”, rekao je Čović.

Komentirao je i najave Dodika da će rasporediti policiju na “međuentitetsku liniju” i utjecaj tih izjava na rad većine na državnom nivou”.

” Ne znam šta ko govori i u koje svrhe, parlamentarna većina na nivou Vijeća ministara će raditi bolje nego do sada “, zaključio je Čović.