Čović: Većina u Predstavničkom domu će tražiti od Bradare da predloži predsjednika Vlade FBiH

Preporučujemo

Hrvatski narodni sabor je na današnjem zasjedanju usvojio deklaraciju te ponovo izabrao Dragana Čovića za predsjednika. Lider HDZ-a i HNS-a je istaknuo najvažnije teme sa sjednice te prokomentarisao formiranje vlasti u Federaciji BiH.

Ističe da su promijenili Statut HNS-a u tehničkom dijelu, usvojili deklaraciju u kojoj kao najvažnije ističe demografski status Hrvata i strategiju za njegovo poboljšanje.

Istaknuta je liderska uloga Hrvata u euroatlantskim integracijama, a usvojili su i pravilnik koji se odnosi na pravila dobijanja priznanja HNS-a.

Prokomentarisao je da su sljedeći potezi ka formiranju vlasti u FBiH potvrđivanje (pot)predsjednika, a zatim i davanje prijedloga mandatara Vlade FBiH. Uoči početka sjednice je rekao da će partneri imati mandatara vjerovatno do kraja sljedeće sedmice.

“Istina je da smo razvukli malo ovaj proces, ja sam želio da bude završeno do kraja godine. Za Vijeće ministara smo okasnili 20 dana, za Vladu FBiH ćemo još nekih 20-ak. Mislim da su u ponedjeljak potvrđene liste za predsjednika i potpredsjednika, da će oni između sebe izabrati gospođu Bradaru kako je to i predviđeno, a da procedura ide tako da većina u Predstavničkom domu traži od gospođe Bradare da predloži predsjednika Vlade FBiH i da zajednički rade na dogovoru o resorima”, kazao je Čović.

Nije precizirao s kim će sve HDZ praviti vlast, ali je o Osmorci govorio kao budućem partneru.

“Ko će sve biti od naših partnera u toj vladi, ja ne želim špekulirati. Nešto što smo potpisali kao zajednički dokument, vjerujem da će se provesti do kraja. Mi sa Osmorkom bi trebali imati dvije trećine zastupnika u Parlamentu, dvije trećine i u Domu naroda, a to bi bila komotna većina da izvršna vlast može raditi, potrebni su novi zakoni, a ima ih bezbroj i kada je u pitanju fiskalna politika, ekonomska i socijalna”, rekao je.

Upitan da li će podržati državni ugovor sa Islamskom zajednicom BiH, kaže da HDZ to nikada nije kočio.

“Kada je u pitanju IZ BiH jedno vrijeme sam bio opterećen na način da sam ja nešto spriječio u Predsjedništvu, ali zašto to nije uradila onda ona ekipa iza mene, zašto to ne urade ovi sada. Predsjedništvo to s dva glasa može donijeti. Zašto ga neko ne želi staviti na prijedlog to treba pitati one koji predlažu”, zaključio je.

Najnovije

Objavljen novi plan EU za zabranu dizelaša i benzinaca

Evropska komisija predložila je dozvolu prodaje novih automobila s motorima s unutarnjim izgaranjem i nakon 2035. ako su na...