Čović zaprijetio strankama: Prestanite stavljati Hrvate na liste ili ćemo imati još jaču krizu

Preporučujemo

U Mostaru je u toku proširena sjednica Predsjedništva HDZ BiH na kojoj će biti dogovorene liste za sve nivoe vlasti na Općim izborima 2022. Kako je rekao predsjednik HDZ Dragan Čović, većinom su dogovorene liste za kantone, a ostale su još dvije. Ime kandidata za člana Predsjedništva BiH ispred HDZ-a i koalicionih partnera još nije poznato.

“Ima puno mehanizama koje moramo zadovoljiti od zastupljenosti muškaraca i žena, onda i određena područja i mladost. Željeli smo da najvećih broj lista bude jedno osvježenje. Vjerujem da ćemo sutra do kraja dana to okončati i uspješno izaći u javnost”, rekao je Čović.

Naveo je kako mogu odnijeti pobjedu u šest kantona te da očekuju bolji izborni rezultat nego prošle godine.

“Imamo pet kandidata za hrvatskog člana Predsjedništva BiH od kojeg ćemo izabrati jednog. Vjerujem da ćemo imati izvrsnog kandidata kojeg će podržati sve hrvatske stranke. Prinuđeni smo izaći s jednim kandidatom za razliku od ostalih koji izlaze s više uz jednu neizvjesnost”, rekao je Čović.

Na proširenoj sjednici, osim izbora, na dnevnom redu su i tekuća pitanja.

Čović je govorio i o problemu Izbornog zakona i Domu naroda FBiH.

“Taj broj 6 je nesretan i donosi probleme funkcioniranja. U sve naše liste idemo s koalicijskim partnerima i nije HDZ taj koji, kako kažu, sve kontrolira u Domu naroda FBiH”, rekao je Čović.

Najavio je i novi krug pregovora u Bruxellesu s povjerenikom za proširenje EU Oliverom Varhelyijem koji bi trebali biti održani iduće sedmice.

“Na način da se ne pozivaju sve parlamentarne stranke već predstavnici naroda”, kazao je Čović.

Apelovao je na bošnjačke stranke da prestanu sa stavljanjem Hrvata na svoje kantonalne liste poručujući da to nije pametno.

“Prošlo je vrijeme nametanja stava jednom konstitutivnom narodu koji ustavno treba biti jednakopravan. Ako neko želi da imamo još jaču krizu nego što imamo prethodne četiri godine, neka to radi”, rekao je.

Najnovije

KFC u Bosni i Hercegovini odabrao piletinu iz firme Ovako

Svjetski poznati lanac restorana brze usluge KFC koji uskoro otvara svoje prve restorane u Bosni i Hercegovini je za...