Čoviću se žuri, Izetbegović je u pravu: Izmjene Izbornog zakona moguće ne samo do 7. oktobra, već i do 7. novembra

preporučujemo

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović izjavio je prije dva dana kako ima još dovoljno vremena za izmjene Izbornog zakona i reguliranje provedbe rezultata izbora planiranih za oktobar, te je pozvao hrvatske stranke na nastavak pregovora kako bi se do rješenja došlo prije 7. oktobra.

Nakon sjednice Predsjedništva SDA u Sarajevu, Izetbegović je novinarima rekao da dogovor o izmjenama Izbornog zakona nije nužno postići do 6. maja kako se do sada smatralo s obzirom da bi CIK izbore trebao raspisati do tog datuma.

S druge strane, njegov kolega iz Predsjedništva BiH i predsjednik HDZ-a Dragan Čović uporno ponavlja kako se sav posao mora završiti do dana raspisivanja Općih izbora 2018. a to je mjesec maj.

O čemu je zapravo riječ?

Preporuke Venecijanske komisije, odnosno prvi princip je da se ništa ne smije mijenjati u izbornoj godini. Dakle, taj je princip narušen samim tim što se uopšte u ovoj godini radi na izmjenama Izbornog zakona, bilo to do maja ili oktobra.

Zvanično, ne postoji nijedna odluka kojom je definiran precizan rok do kada se moraju izvršiti izmjene. Stoga je Izetbegović potpuno u pravu kada kaže da se može do 7. oktobra, odnosno dana održavanja izbora ići na usvajanje izmjena Izbornog zakona.

No, ni to nije krajnji rok. Centralna izborna komisija BiH, u skladu sa postojećim zakonskim odredbama, 7. novembra objavljuje potvrđene rezultate izbora nakon čega se kreće u formiranje vlasti. To praktično znači da se i do tog datuma može mijenjati Izborni zakon.

Tu sada teoretski ostaje još najmanje mjesec dana za izmjene, jer slijedi konstituisanje kantonalnih skupština iz kojih se delegiraju delegati za Dom naroda Federacije BiH.

Čoviću se itekako žuri da zacimentira stanje (ne samo u Izbornom zakonu, već i na terenu) i upravo zbog toga što zna da ima još pola godine vremena da se usvoje izmjene Izbornog zakona,  vrši dodatni politički pritisak na ostale stranke u BiH, ali i u javnosti stvara pogrešnu sliku kako sav posao mora ultimativno biti okončan do 6. maja.

(E.L.)

Najnovije

Poslodavci nezadovoljni: Šta su donijele izmjene i dopune Zakona o privrednim društvima?

Novine koje je donio "Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o privrednim društvima" (“Službene novine Federacije BiH”, broj 75/21)...