Čovjek iz Velike Britanije zadržavao kihanje i završio u bolnici zbog povrede grla i vrata

Preporučujemo

Ukoliko vam se kiše, pa čak iako ste na mirnom mjestu, doktori će vam savjerovati da ipak kihnete. Britanac od 34 godine ovu lekciju je naučio na teži način, te je proveo dvije sedmice u bolnici, oporavljajući se od – nekihanja.

Kako mediji izvještavaju, čovjek se uštinuo za nos i držao zatvorena usta, iako mu se kihalo. Kasnije je doktorima rekao kako nije osjetio nikakav problem odmah, ali jeste nakon nekoliko sati. Tada je osjetio broj u vratu i grlu. Kada je primjetio da je natekao i da se njegov glas promijenio, otišao je u bolnicu.

- -

Doktorima je priznao kako je smatrao da je kihanje nehigijensko pa je pokušao uvijek zadržati kihanje.

“To znači da je zadržavao kihanje posljednjih 30 godina, ali ovaj put se sve promijenilo”, rekao je doktor Wanding Yang.

Doktori u mnogim studijama su objasnili – kada kišemo, refleks tijela je da se oslobodimo nečeg što iritira naš nos. Pomoću kihanja, značajna količina vazdušnog pritiska se gradi u plućima i propušta kroz šupljinu da bi se oslobodila zbog iritiranja.

Ukoliko zadržavamo kihanje, taj zrak mora otići negdje. U ovom slučaju, desila se povreda tkiva. U drugim poznatim slučajevima, postoje primjeri kada je nekihanje uzrokovalo probleme sa sinusima, srednje i unutrašnje povrede, infekcije uha i pukotine u uhu.

- -

Srećom za ovog pacijenta, operacija nije bila potrebna. Dati su mu antibiotici i morao je jesti sedam dana kroz cijev. Njegovi simptomi su postali bolji dok se odmarao i uskoro je mogao jesti laganiju hranu.

Doktori savjetuju da se kihanje nikada ne zaustavlja jer može uzrokovati brojne komplikacije.

(Ines Sandžaktarević)

Najnovije

Poznato kada će Barbarez biti predstavljen kao novi selektor

Fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine dobija novog selektora, a mjesto šefa stručnog štaba nacionalnog tima preuzet će legendarni Sergej...