Crkve u Jerusalemu osuđuju izraelske napade na Gazu

Preporučujemo

Patrijarsi i poglavari crkava u okupiranom Jerusalemu osudili su pucnjavu izraelske okupacione vojske na masu okupljenih palestinskih civila koji su pokušavali doći do hrane, u jugozapadnom dijelu grada Gaze.

“Iako su glasnogovornici (izraelske) vlade u početku nastojali negirati umiješanost vojnika u ovaj incident, kasnije je, istog dana, ministar odbrane (Itamar Ben- Gvir) ne samo pohvalio vojnike za ovaj čin, opisavši ga odličnim, već je pokušao žrtve okriviti za vlastitu smrt, optužujući ih da su željeli nauditi teško naoružanim vojnicima, kritizirajući tom prilikom isporuku humanitarne pomoći u Gazu, tvrdeći da se ona mora zaustaviti. Ova izrečena tvrdnja (ministra odbrane) pretvorila se u surovu realnost za preostalih pola miliona ljudi u gradu Gazi, gdje su isporuke pomoći gotovo u potpunosti zaustavljene zbog strogih ograničenja ulaska i nepostojanja sigurnosne pratnje za konvoje pomoći”, naveli su u zajedničkoj izjavi.

- -

Crkveni čelnici su izjavili da su humanitarni službenici “često upozoravali na glad kao rezultat blokade sjeverne Gaze, koja je vlade dobronamjernih zemalja primorala, nemavši alternative, da pomoć spuštaju iz zraka”.

“Međutim, ova pomoć predstavlja samo dio stvarnih potreba ostatka civilnog stanovništva u ovom dijelu Pojasa, čiji je broj veći od broja stanovnika Tel Aviva, drugog grada po veličini u Izraelu”, rekli su u svom saopćenju.

Najnovije

Kuda plovi taj broj: SDP u Mostaru ne zna ni šta bi sa sobom, a kamoli sa NiP-om, razgovaraju sa SDA, a žele “sve”

Članovi SDP-a rijetko znaju na čemu su. Možda bi oni i znali, ali kud plovi brod Nermina Nikšića, a...