Crna Gora Hrvatskoj izručuje člana Srpskog četničkog pokreta

Preporučujemo

Viši sud u Podgorici odlučio je u petak da Saša Sinđelić, svjedok pokajnik crnogorskog Specijalnog tužiteljstva na suđenju za pokušaj državnog udara u Crnoj Gori 2016., može biti izručen Hrvatskoj koja ga traži radi izdržavanja zatvorske kazne zbog ubistva.

Županijski sud u Vukovaru osudio je Sašu Sinđelića 2012. godine na 21 godinu zatvora zbog ubistva Mirka Fotesa 2002., a presuda je postala pravosnažna 28. februar 2012.

Sinđelić je Fotesa ubio s leđa automatskom puškom. Potom je ukrao Fotesov traktor i pobjegao u Srbiju. Od tada je bio nedostupan hrvatskom pravosuđu pa još nije odslužio kaznu koja je pravosnažna od 2012. godine.

Crna Gora smatra da su se stekli uvjeti za izručenje

U odluci podgoričkog Višeg suda navodi se da je nakon saslušanja Sinđelića i prikupljanja potrebne dokumentacije sud utvrdio “da su ispunjene zakonske pretpostavke za izručenje državljanina Republike Srbije Saše Sinđelića, po potjernici za izručenje Ministarstva pravosuđa Republike Hrvatske toj državi, a radi izdržavanja kazne zatvora u trajanju od 21 godine… zbog počinjenog kaznenog djela protiv života i tijela – teško ubojstvo i kaznenog djela protiv imovine – teška krađa”.

Sinđelić na ovakvu odluku Višeg suda ima pravo žalbe Apelacijskom sudu Crne Gore u roku od tri dana od dana prijema prepisa rješenja.

Viši sud u Podgorici odbio je 22. aprila zahtjev Republike Hrvatske za izručenje Saše Sinđelića. Podgorički Viši sud tada je za upit Hine objasnio da je zahtjev za izručenje odbijen jer u tom trenutku Sinđelić nije bio na teritoriju Crne Gore.

Osuđen za pokušaj prevrata u Crnoj Gori

U međuvremenu, Sinđelić je 17. juna ilegalno ušao u Crnu Goru tvrdeći da mu je u Srbiji život ugrožen, a već 2. septembra našao se u ekstradicijskom pritvoru na temelju Interpolove potjernice koju je za njim raspisala Republika Hrvatska.

Sinđelić je bio glavni svjedok pokajnik crnogorskog Specijalnog tužiteljstva u sudskom procesu protiv 14 optuženih za pokušaj terorizma na sam dan parlamentarnih izbora 2016. Na osnovu njegova iskaza svi okrivljeni, a među njima dvojica agenata Ruske obavještajne službe i dvojica čelnika oporbenog Demokratskog fronta, osuđeni su za pokušaj prevrata u Crnoj Gori na ukupno 69 godina zatvora. Inače, Sinđelić je poznat i kao član Srpskog četničkog pokreta.

Najnovije

Lana Pudar prošla u polufinale Evropskog prvenstva na 100 metara delfin

Sjajna Lana Pudar je prošla u polufinale Evropskog prvenstva u malim bazenima u utrci na 100 metara delfin.Lana je...