Crna Gora: Najviše pacijenata u Kliničkom centru umrlo na Odjeljenju intenzivne terapije

Preporučujemo

Od ukupnog broja liječenih pacijenta 38.292 u 2017. godini u Kliničkom centru Crne Gore umro je 961 pacijent, navodi se u Analizi rada ove zdravstvene ustanove, u koju su Dnevne novine imale uvid. To znači da je u navedenom periodu u najvećoj zdravstvenoj ustanovi u zemlji, stopa letaliteta, odnosno broj umrlih na 100 liječenih pacijenata, iznosila 2,5.

Najveća stopa letaliteta je uočena na Klinici za anesteziju, reanimaciju i terapiju bola, odnosno Odjeljenja intenzivne terapije 21,4 (preminulo je 202 od 946 liječenih pacijenata). Takav podatak je očekivan, s obzirom na to da se u navedenoj klinici hospitalizuju najteži bolesnici iz svih grana medicine.

Visoka stopa letaliteta zabilježena je na Klinici za neurologiju 15,7 (88 od 561 pacijenta) i na Internoj klinici 8,3 (276 od 3.346 pacijenata). Kako je u Analizi objašnjeno, visoka stopa letaliteta je na ovim klinikama uočena jer se radi o intenzivnim jedincama, gdje se, takođe, hospitalizuju životno ugroženi pojedinci.

Najmanja stopa letaliteta je kod Klinike za očne bolesti 0,03, a utvrđeno je i da letalitet nije evidentiran kod Klinike za ginekologiju i akušerstvo, Klinike za dermatovenerologiju i Klinike za psihijatriju.

Letalitet je kvalitativni pokazatelj i pokazuje odnos između broja oboljelih i umrlih u određenom periodu.

Najnovije

Teška nesreća u Velikoj Kladuši, muškarac stradao u svom dvorištu

U teškoj saobraćajnoj nesreći u kladuškom naselju Vejinac, Gornji Purići, jedna osoba smrtno je stradala. Kako javlja Radio Velika kladuša,...