Crna Gora: Nečuvena odluka Vlade Cetinjski manastir oduzima Prijestonici

Preporučujemo

Vlada Crne Gore naložila je Upravi za katastar i državnu imovinu izvrši ispravku upisa Cetinjskog manastira, tako što će pravo svojine sa Prijestonice Cetinje prepisati na državu Crnu Goru.

“Nalaže se Upravi za katastar i državnu imovinu da odmah i bez odlaganja izvrši ispravku upisanog nosioca prava svojine na način što će umjesto Prijestonice Cetinje… vratiti upis na Državu Crnu Goru”, navedeno je u dopisu koji je Vlada sinoć usvojila na telefonskoj sjednici, a koji je potpisala generalna sekretarka Vlade Žana Praščević Milačić, supruga poslanika i predsjednika Prave Crne Gore Marka Milačića.

- -

Dok manastir, prema nalogu Vlade, ne bude prepisan na državu, iz Krivokapićevog su kabineta zatražili da u posjedovni list bude unijeta zabilježba, kojom će biti zabranjeno otuđenje.

“Nalaže se Upravi za katastar i državnu imovinu da odmah i bez odlaganja izvrši zabilježbu zabrane otuđenja i opterećenja u “G” listu Lista nepokretnosti broj 915 KO Cetinje 1, i to na svim katastarskim parcelamado okončanja postupka promjene upisa”, stoji, između ostalog, u upućenom dopisu.

Pomenuti nalozi upućeni su vršiocu dužnosti Uprave za katastar i državnu imovinu Koči Đurišiću.

Podsjetimo, danas se održava Skupština Prijestonice Cetinje, na kojoj odbornici odlučuju o inicijativi građana da taj objekat bude ustupljen Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi. Cetinjski manastir trenutno pripada Prijestonici Cetinje, u obimu prava svojine 1/1.

- -

“Zamislite zemlju u kojoj se organizuje telefonska sjednica i ministri odluče da vaša kuća više nije vaša. Eto, to se desilo danas u Crnoj Gori. Ovo je definitivno kraj pravne države u Crnoj Gori, kao i potpirivanje već napetih odnosa u zemlji”, ocijenio je analitičar CdM-a Ljubo Filipović.

Najnovije

Guterres: Svijet ne može sebi priuštiti da Liban postane nova Gaza

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija (UN) Antonio Guterres izrazio je duboku zabrinutost zbog rastućih tenzija između Izraela i libanske grupe...