Crna Gora postala članica Eurotransplanta: Pacijentima dostupniji organi za presađivanje

Preporučujemo

Crna Gora postala je članica Eurotransplanta, čime će crnogorskim pacijentima organi za presađivanje biti dostupniji, a vrijeme čekanja na transplantaciju biće značajno smanjeno, javlja Anadolu Agency (AA).

U Kliničkom centru Crne Gore uspješno je završena druga kadaverična transplantacija organa, presađivanje organa sa preminule osobe na živu, nakon konstatovanja moždane smrti i saglasnosti porodice, nakon čega je i obavljena eskplantacija organa. Urađena je eksplantacija srca, pluća, jetre i dva bubrega.

Na današnjoj konferenciji za medije u Kliničkom centru Crne Gore ocijenjeno je da je crnogorski zdravstveni sistem napravio istorijski pomak u oblasti transplantacione medicine.

„Crna Gora je 4. septembra postala članica Eurotransplanta, najveće međunarodne neprofitne organizacije za transplataciju organa. Eurotransplant posreduje i koordinira razmjenu organa za presađivanje između transplantacionih centara, laboratorija i donorskih bolnica u najrazvijenijim evropskim zemljama“, rekao je ministar zdravlja Kenan Hrapović.

On je pojasnio da Crna Gora, članstvom u Eurotransplantu, postaje član porodice od 100 miliona stanovnika i mogućnost dobijanja organa, kako je naveo, čini izvjesnijom.

„Ovim sporazumom naši pacijenti dobijaju veću dostupnost organa za presađivanje. Očekujemo da će vrijeme čekanja na transplantaciju organa u Crnoj Gori biti značajno smanjeno, što je dobra vijest za sve one kojima je organ potreban“, istakao je Hrapović.

Direktor Kliničkog centra Crne Gore, Jevto Eraković, rekao je da je oko 30 ljekara te ustanove tri dana mukotrpno radilo i pokazalo svu svoju profesionalnost i spremnost da, kako je kazao, izađu u susret najkomplikovanijim oblastima medicine, a to je transplantaciona medicina.

„Sa ovakvim doktorima i sa srednjim medicinskim kadrom, koji je učestvovao u kompletnom projektu, možemo sa pravom da očekujemo da KCCG bude ono što smo projektovali, dakle regionalni centar i da prevaziđemo granice Crne Gore, vezano za usluge koje pružamo“, istakao je Eraković.

Medicinska direktorica KCCG, profesorka doktorka Marina Ratković, rekla je da je sa dvije posljednje, u KCCG urađeno 39 transplantacija bubrega, od čega je, kako je rekla, 36 živih, a tri kadaverična donora.

„Urađena je transplantacija bubrega kod naša dva pacijenta sa hroničnog programa hemodijalize. Jedan pacijent je 1977. godište i iz Rožaja je i četiri godine je na hroničnom programu hemodijalize. Drugi pacijent je na hroničnom programu od 2013. godine“, navela je Ratković.

Ljubomir Tapušković iz Podgorice, jedan je od dva pacijenta iz Crne Gore koji je dobio bubreg od osobe koja je umrla.

„Moje najiskrenije saučešće familiji i beskrajna im hvala zato što su spasili pet života. Za postupak ove crnogorske familije javnost mora da zna. Ovo mora da se čuje. Pozivam sve ljude da krenu njihovim stopama”, ispričao je Ljubomir novinarima koji su ga obišli poslije transplatacije bubrega.

Najnovije

Prijevoz putnika željeznicom u FBiH u drugom kvartalu povećan za 215,7 posto

U željezničkom putničkom prijevozu u Federaciji BiH u drugom kvartalu ove godine prevezeno je ukupno 105.359 putnika i ostvareno...