Crna Gora: Startovao 25. Podgorički maraton sa više od 1.100 učesnika iz 41 zemalje

Preporučujemo

 Internacionalni Podgorički maraton, 25. po redu, startovao je jutros s rekordnih više od 1.100 atletičara iz, također, rekordne 41 zemlje. Maratonci su krenuli s podgoričkog Trga nezavisnosti, gdje če ujedno biti i cilj trke, javlja Anadolu Agency (AA).

Kao i prethodnih godina, maratonci će proći kroz podgorička mjesta Golubovce, Mataguže i Tuzi.

- -

Na maratonu učestvuju predstavnici Crne Gore, Albanije, Austrije, Belgije, Bjelorusije, Bosne i Hercegovine, Brazila, Bugarske, Velike Britanije, Grčke, Danske, Etiopije, Estonije, Indije, Italije, Kenije, Kine, Kosova, Letonije, Mađarske, Makedonije, Moldavije, Norveške, Njemačke, Poljske, Portugala, Rumunije, Rusije, SAD, Slovačke, Slovenije, Srbije, Turske, Ukrajine, Francuske, Holandije, Hrvatske, Češke, Švedske i Španije.

Najbolji rezultat u prethodne 24 godine ostvario je Bugarin Petko Stefanov 1997. godine, u vremenu od dva sata, 11 minuta i 41 sekundu.

U ženskoj konkurenciji najbolji rezultat ima Olivera Jevtić (2:31,18) ostvaren 2009. godine. Jevtić učestvuje i na današnjem maratonu.

Prošle godine pobijedili su kenijski atletičari Abel Rop Kibet (2: 15, 29) i Koeč Čirono Ribi (2: 37,47).

- -

Pokrovitelj maratona je Glavni grad Podgorica, a polumaratona opština Danilovgrad, odakle će startovati polumaratonci.

Podgorički maraton nalazi se u kalendaru Balkanske, Evropske i Svjetske atletske federacije (IAAF), a staza ima međunarodni sertifikat. Član je i Udruženja profesionalnih maratona svijeta od 2010. godine, a nalazi se i u njegovom kalendaru. Ove godine će rezultati sa maratona takmičarima omogućiti dostizanje norme za učešće na Svjetskom prvenstvu koje će se naredne godine održati u Kataru.

U okviru manifestacije, danas se održava i prvenstvo Crne Gore u maratonu i polumaratonu.

Najnovije

Poznato kada će Barbarez biti predstavljen kao novi selektor

Fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine dobija novog selektora, a mjesto šefa stručnog štaba nacionalnog tima preuzet će legendarni Sergej...