Crnadak odgovorio na optužbe Cvijanović: U oktobru su izbori, a ne borba na život i smrt

Preporučujemo

Igor Crnadak, ministar vanjskih poslova BiH nakon povratka delegacije Vijeća ministara BiH iz Katara reagirao je na izjave premijerke RS Željke Cvijanović, ali i na zaključke Komisije o spoljno-političkom statusu BiH.

Crnadak je pozvao Cvijanović da pokažu odgovornost prema javnosti i načinu kako se vodi politička borba.

- -

– Ja je pozivam da prestane sa agresijom, sa jednim gnjevom, mržnjom uvredama koje slušamo u njenim nastupima. Ovo što se dešava u oktobru su još jedni izbori, nije nikakva borba na život i smrt. Što se tiče nekih stvari koje je izgovorila, izabrala je da se bavi Ambasadom u Kanadi – kazao je Crnadak.

On je pojasnio da je internoj reviziji Ministarstva nedavno podnesena prijava protiv savjetnika u kabinetu Željke Cvijanović koji je donedavno bio ambasador u Kanadi i služio se i dalje službenim mailom Ambasadi i ta prijava je u proceduri.

Crnadak je naglasio da Predsjedništvo BiH nadležno za imenovanje ambasadora, te mu nisu jasne optužbe Cvijanović da on utječe na izbor ambasadora.

Najavio je da, ukoliko se nastavi ova tema, “ima poprilično kvalitetan spisak za ljude iz SNSD-a, ako budemo govorili o nepotizmu u MVP.”

- -

– Što se tiče toga da Ministarstvo radi protiv interesa Republike Srpske o tome će biti posebna konferencija u Banja Luci. Manje Srba, odnosno procenat koji im pripada je bio drastično manji kad sam ja došao u to Ministarstvo, manji broj šefova, manji broj u DKP-ima i manji broj unapređenja – kazao je Crnadak.

Najavio je održavanje međunarodne konferencije u Banja Luci 23. februara i to je treći događaj u 2,5 godine vlasti, te je kazao da za vrijeme SNSD-ove vlasti nije bio nijedan punih osam godina.

Crnadak nije želio detaljnije govoriti o zaključcima Komisije, osim da će iduće sedmice Ministarstvo uputiti svoj zvanični komentar.

Najnovije

Masovni protesti na ulicama Tel Aviva: Traži se ostavka Benjamina Netanyahua

Na ulicama Tel Aviva su danas nastavljeni protesti protiv premijera Izraela Benjamina Netanyahua i ostatka vlade koju predvodi. Već sedmicama...