Crnadak: Prekid saradnje sa diplomatama SAD-a i Britanije besmislen potez, isti dan Cvijanović bila u New Yorku

Preporučujemo

Prekid saradnje s američkim i britanskim diplomatama je besmislen potez, istakao je Igor Crnadak, bivši šef bh. diplomatije i sadašnji PDP-ov zastupnik u NSRS-u, nakon odluke Vlade RS-a da prekine saradnju s diplomatama SAD-a i Velike Britanije, te takve najave Milorada Dodika, predsjednika RS-a.

– Taj potez je besmislen i vodi RS u dodatnu izolaciju. S druge strane, mislim da se radi o još jednoj predstavi da zabavi narodne mase i posluži Dodiku u nadmudrivanju sa strancima. Pitanje je i da li će to stupiti na snagu jer još nije stupio na snagu ni referendum o Sudu BiH i Tužilaštvu BiH, ni formiranje Visokog sudskog i tužilačkog vijeća RS-a, i niz drugih stvari kojim je Dodik prijetio – kazao je Crnadak.

Rekao je da prekid saradnje nanosi štetu za RS u svakom smislu.

– Vodi RS u izolaciju, stavlja u negativan kontekst širom svijeta i dodatno pritišće javnost – dodao je Crnadak.

Kazao je i da je posebna priča da li u praksi uopće išta znači taj prekid saradnje ili je “samo žeton u rukama Dodika da se potkusuruje sa strancima”.

– Jer isti taj dan kada je odlučeno o prekidu saradnje se šef Kluba zastupnika SNSD-a sastao sa šefom OSCE-a koji je američki diplomata, a predsjedavajuća Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željka Cvijanović je bila u New Yorku – napomenuo je Crnadak.

Na pitanje kakvu su saradnju imale institucije RS-a, odgovorio je da je bilo sastanaka i susreta.

Najnovije

Napeto na sjeveru Kosova, kao jedno od rešenja pominju se i novi izbori

Kako javljaju reporteri N1, u Zvečanu i u Leposaviću je od jutros primjetno pojačano prisustvo snaga KFOR. Snage KFOR...