CRNO NA BIJELO Bisera i Energoinvest se hvale poslom koji su opstruirali mjesecima!

Preporučujemo

Direktorica Energoinvesta Bisera Hadžialjević slavodobitno je obavijestila javnost da je uz podršku novoimenovane Uprave BH Gasa uspjela da postigne dogovor i potpiše Sporazum o okončanju poslova transporta gasa sa srbijanskim transporterom Transportgas Srbija zaključno sa 01.04.2021. godine, tj. od dana kada je FBiH prešla na Turski tok snabdijevanja plinom.

Ono što su propustili saopćiti je činjenica da je prijedlog Transportgasa Srbije bio na stolu već više mjeseci. Tačnije prethodna uprava BH-Gasa je imala ovu ponudu već mjesecima, ali Energoinvest nije htio da raskine taj ugovor i izvrši povrat sredstava.

- -

„Prema odredbama Sporazuma srbijanski transporter Transportgas Srbija je prihvatio da vrati sredstva u iznosu od USD 896.000,- tj. KM 1.499.107,46 koje je prethodna uprava BH Gasa uplatila Transportgasu Srbija za nepostojeće usluge transporta gasa u periodu od 01. aprila do 31. avgusta 2021. godine“, saopćeno je iz Energoinvesta.

Dakle, mjesecima Energoinvest nije pristajao na ono što su sada uradili, a o čemu svjedoče dopisi do kojih je Patria došla.

„Istu aktivnost Energoinvest poduzima i prema mađarskom transporteru FGSZ kome je takođe ispostavljen zahtjev za povrat sredstava u iznosu od USD 1.019.301,60.000 tj. KM 1.705.404,72.

Nažalost, obzirom na dosadašnji odaziv i reakcije mađarskog transportera, Energoinvest će najvjerovatnije biti u poziciji da pokrene postupak arbitraže za povrat ovih sredstava kao i povrat više naplaćenih sredstava za usluge transporta koje je mađarski transporter tokom niza godina naplaćivao mimo odobrenih tarifa na koje je imao pravo“, napisali su u saopćenju.

- -

Faktički, Energoinvest je konačno priznao da ugovor s Mađarima je još na snazi i da za mjesec dana će Mađari ispostaviti fakturu na 23 miliona dolara! O tome je već ranije obaviješten FUP i Tužilaštvo KS.

Najviše od svega zabrinjava šutnja pravosudnih organa, ali i lidera SDA i SBB-a čiji kadrovi direktno učestvuju u aferi koja proizvodi gasnu krizu.

Iz Energoinvesta su medije koji pišu suprotno od onoga što oni žele nazvali plaćenicima, a osvrnuli su se i na izjave Almira Bečarevića, eksperta za gas.

On je za Patriju kazao da će pravdu potražiti na sudu, a i potvrdio je da je novac koji je vraćen bio dio dogovora prethodne uprave BH-Gasa i Transportgasa Srbije.

Podsjećamo, Bečarević je bio savjetnik bivšeg direktora BH-Gasa Jasmina Salkića. On mjesecima upozorava na loše stanje u ovom sektoru, obustavu projekta izgradnje Južne interkonekcije, kao i štetu nastalu prelaskom na tzv. Turski tok, a da se prije toga nije raskinuo ugovor s Mađarskom.

Najnovije

Efendić odgovorio na prozivke na Facebooku, pa kritikovao Vladu KS: Ta ekipa nije ni za šta osim parade

Novinarka Rubina Čengić jutros je na društvenoj mreži Facebook problematizirala probleme s kojima se susreću stanovnici Dobrinje 3 kada...