Čudan izbor selektora: Petev ponovo izignorisao Bilbiju, a počastio igrače Borca i Sarajeva

Preporučujemo

Selektor reprezentacije BiH Ivaylo Petev danas je saopštio spisak igrača na koje računa za prijateljski susret sa SAD-om, a imena koja je odabrao i ona koja je izostavio izazvala su brojne diskusije među ljubiteljima Zmajeva.

S obzirom na činjenicu da se utakmica ne igra u FIFA-inom terminu, spisak igrača je drugačiji od uobičajenog pa je među 19 pozvanih nogometaša svoje mjesto našlo čak 18 igrača iz Premijer lige BiH te Almedin Ziljkić iz Olimpije.

Petev je očito birao sastav prema nekim svojim kriterijima, a ne prema učinku u elitnom rangu bh. nogometa protekle jeseni pa je tako mjesto na spisku našlo gotovo dvostruko više igrača iz trećeplasirane i četvrtoplasirane ekipe nego iz dva tima koja su dominirala i nalaze se ubjedljivo na vrhu tabele Premijer lige BiH.

Iza lidera i apsolutnog hita prvenstva BiH Zrinjskog našla su se samo tri igrača, i to potpuno zasluženo – Hrvoje Barišić, Josip Ćorluka i Igor Savić. Međutim, ostaje zapanjujuće da se na spisku nije našao prvi strijelac lige Nemanja Bilbija, koji je u dosadašnjem dijelu sezone u potpunosti izdominirao kao niko prije u proteklim godinama. U izjavi za naš portal i sam Bilbija je istakao nezadovoljstvo i razočarenje nepozivanjem u reprezentaciju, kako kaže, voljene države.

“Ni meni nije jasno zašto ne dobijam poziv, iskreno, ne znam šta se događa, a volio bih znati. Ovo je tema za dužu analizu, ali koliko mi je poznato, ja ništa loše nisam uradio”, rekao nam je napadač Zrinjskog.

Tuzla City je, čini se, još gore prošao, iako su se ove sezone pokazali svojim dobrim partijama kao jedini legitimni kandidat za titulu uz Zrinjski. Na spisku su samo Ajdin Nukić i Sulejman Krpić, a poziv su sigurno mogli dobiti Damir Mehidić, koji je odigrao i najviše minuta za tim Husrefa Musemića, potom Jasmin Čeliković, Petar Mišić, Huso Karjašević, mladi Mustafa Šukilović, Mirzad Mehanović…

Iz ove jeseni neubjedljivog Borca poziv su dobila čak četvorica igrača – Nikola Ćetković, Aleksandar Vojnović, Jovo Lukić i Amar Begić. Međutim, mjesta nije bilo za Gorana Zakarića, najboljeg asistenta lige i igrača koji je i ranije nalazio svoje mjesto među Zmajevima. Sarajevo je također dalo četiri reprezentativca, čime su iznenađeni i oni najvatreniji navijači Bordo tima, shodno lošim igrama koje je pružala ekipa s Koševa ove jeseni. Na spisku su Belmin Dizdarević, Selmir Pidro, Numan Kurdić i Andrej Đokanović.

Velež je dao dvojicu reprezentativaca Mehmeda Ćosića i Harisa Ovčinu, dok su preostali igrači sa spiska iz Željezničara (Vedran Vrhovac) i Slobode (Saša Maksimović).

“Sigurno da bi još neki igrači dobili pozive, međutim, problem je predstavljalo to što nisu vakcinisani. Već sam puno puta rekao da u Premijer ligi ima dosta zanimljivih mladih igrača i na ovom spisku je većina njih do 23 godine”, obrazložio je Petev izbor svojih igrača, što je također zanimljivo.

Naime, Petev je, kako saznajemo, pozive poslao još prije više od 20 dana, kada i neki od igrača koji su se našli na spisku nisu bili vakcinisani, ali su imali dovoljno vremena da završe sve obaveze i nađu se u avionu za Los Angeles.

Okupljanje bh. tima je zakazano za petak u Trening centru “Zmajevo gnijezdo” u Zenici.

Podsjetimo, ovo će biti treći susret reprezentacija BiH i SAD-a. Prvi je odigran 14. augusta 2013. godine na Koševu, kada je bilo 4:3 za Amerikance, a drugi 28. januara 2018. godine u Los Angelesu i završen je bez pogodaka.

 

 

Najnovije

Prijevoz putnika željeznicom u FBiH u drugom kvartalu povećan za 215,7 posto

U željezničkom putničkom prijevozu u Federaciji BiH u drugom kvartalu ove godine prevezeno je ukupno 105.359 putnika i ostvareno...