Cvijanović i Milanović: Dejtonski sporazum dovoljna zaštita za sve građane u BiH

Preporučujemo

Predsjedavajuća Predsjedništva BiH Željka Cvijanović poručila je danas u Zagrebu da je važna opredijeljenost za poštovanje Dejtonskog mirovnog sporazuma, koji pruža dovoljno zaštite za sve konstitutivne narode i građane u BiH, te da cijeni uvažavanje koje dolazi od političkih predstavnika Hrvatske.

Navela je da je sastanak sa Zoranom Milanovićem bio veoma konstruktivan, a sve s ciljem ostvarenja zajedničkih ciljeva, a to su stabilnost i mir u regionu.

Bolje razumijevanje
– Razgovori su bili u funkciji boljeg razumijevanja, te su usmjereni na realizaciju vanjske trgovinske razmjene i projekte koji će biti u funkciji poboljšanja života naših građana – navela je Cvijanović.

Cvijanović je izrazila zahvalnost na pristupu Milanovića, kao i njegovoj opredijeljenosti za Dejtonski mirovni sporazum, koji, kako je istakla, pruža dovoljno zaštite prava Srba, Hrvata i Bošnjaka, ali i drugih koji žive u BiH.

– U BiH se svi moramo osjećati dobro i komotno, a da bi tako bilo, moramo uživati prava koja imamo po Ustavu i svakako pristup Hrvatske na očuvanju Dejtonskog sporazuma, ali i razvoja dobrosusjedskih odnosa. To je jedna od stvari na koje ja ukazujem u našem dijalogu – navela je ona.

Cvijanović je navela da je istakla da su opredijeljeni za dijalog, kao i da je sastanak bio u funkciji izgradnje razumijevanja i uspostavljanja još bolje saradnje u narednom periodu.

Pomoć Baniji
Kada je riječ o pomoći Republike Srpske Baniji nakon zemljotresa, Cvijanović je istakla da je zadovoljna svaki put kada može da se pomogne.

– Ponosni smo svaki put kad možemo da intervenišemo, a tako je bilo i kad je u pitanju bila pomoć Baniji i to je bio jedan iskorak kako bismo pokazali da dijelimo zajedničke brige. Treba jedni drugima da priskočimo u pomoć kada god je to potrebno – naglasila je ona.

Milanović je rekao da je na današnjem sastanku razgovarano o evropskom putu BiH, značaju mira i stabilnosti u regionu, kao i o položaju Hrvata u BiH.

Dostojanstven status
– Za Hrvate u BiH očekujemo da status bude dostojanstven, jednak statusu Bošnjaka i Srba. S tim sam spreman da razgovaram sa svakim. Kod Cvijanović vidim malo veći kvantum dobre volje i zdravog razuma – rekao je Milanović.

Milanović je podsjetio da je BiH zasnovana na Dejtonskom sporazumu.

– Dejton je temelj BiH, a u interesu je Hrvatske, pravde i prava da se to ne dira, jer onda iz toga može izaći samo zlo – rekao je on.

Milanović je opet ponovio staru mantru kako “Željko Komšić nije predstavnik Hrvata”, dok za trećeg člana Predsjedništva BiH, Denisa Bećirovića, “svog starog poznanika”, kaže da su u kontaktu.

– Dogovorili smo da je nakon posjeta Cvijanović dobrodošao i Bećirović, a nažalost, drugi formanti ne dolaze u obzir – rekao je Milanović.

Cvijanović će se danas sastati i s premijerom Andrejem Plenkovićem, a planirana je i posjeta Srpskoj pravoslavnoj opštoj gimnaziji “Kantakuzina Katarina Branković”.

Najnovije

Turska započela raspoređivanje specijalaca na Kosovu

Tursko Ministarstvo odbrane saopćilo je danas da je počelo sa raspoređivanjem specijalaca na Kosovu. "Nakon dešavanja na Kosovu, bataljon komandosa...